Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Tänk om S hade varit Socialdemokraterna AB"

Publicerad: 20 januari 2012, 10:00

Styrelseproffset Ulf Sandberg lanserar ett tankeexperiment värt att tänka på.

Foto: Sören Andersson och Viggo Cavling.

Det är ibland spännande att tänka utanför ramarna. Tänk att göra om de politiska partierna till börsbolag. Naturligtvis kommer det aldrig att ske men tänk om…


Bolaget Socialdemokraterna AB har efter ett par tunga förlustrapporter tillsatt en ny VD, en trotjänare som gått den långa vägen och nu kröns med att utnämnas till VD.

Valet var enkelt säger styrelsens ordförande: Håkan har en lång erfarenhet, haft många befattningar och kan bolaget utan och innan. Vi är mycket nöjda med att Håkan vill ta över. Vi skriver mars 2011 och kursen har gått mycket dåligt de senaste åren. Bokslutet 2010 visade att man tappat 5.1% marknadsandelar.

Värsta konkurrenten som var mer än hälften så stor 2002 har haft enorma framgångar de senaste 8 åren och har gått från en marknadsandel på 15% till 30% på 8 år. Man är i stort sett lika stora. Ett försök till distributionssamarbete av sina olika huvudprodukter  med Vänsterpartiet AB och Miljöpartiet AB visade sig vara mindre lyckat och det var åter dags att sköta distributionen själv.  Det endast knappt ett år gamla gemensamägda distributionsbolaget RödGröna  AB läggs ner.

Många analytiker spår nu att vändningen är nära. Kursen haussas och alla talar om en ny vår. Några månadsrapporter talar om att man nu är på god väg att vända trenden. Rapporterna i juni och september visar att man är på uppgång. September är man upp ett par % och närmar sig värsta konkurrenten. Många aktieägare som kämpat på de senaste åren vädrar morgonluft men Rom byggdes inte på en dag säger personer i bolagets styrelse.

Vi är på väg igen. Håkan har vårt stöd. Ge honom bara tid. Dessutom har vi tagit tag i vårt produktutbud. Många har tyckt att vi haft ett föråldrat utbud som inte längre tilltalar marknaden. Här finns det massor att göra nu. Vi ska gå igenom hela sortimentet, vända på varje sten. Vi har lyssnat på våra kunder som inte köper vårt sortiment längre. Vi har tillsatt en ny produktutvecklingsgrupp som ska forma vårt nya utbud anpassat till dagens konsument. Det här kommer att bli bra. Håkan reser runt i Sverige och håller aktieägarträffar och arbetar sig in i sin nya roll som VD.

Efter knappt ett halvår som VD ska Håkan presentera sin första budget. Ovan som han är blir det lite rörigt med olika versioner och en del analytiker tycker turerna är märkliga men Håkan rider ut stormen tillfälligt.

Plötsligt slår bolagets revisorer larm. Håkan som har dubbelt boende och ersättning för detta har ej följ reglerna som gäller. Styrelsen ger dock Håkan sitt fulla stöd. Men samtidigt kommer försäljningsstatistik som visar att det nu går utför. På bara en månad har man tappat över 3% marknadsandelar. Det dyker också upp ett antal reseräkningar som ogillas av revisorerna. Några av de mindre bolagen i branschen passar nu på att byta ledning och vädrar morgonluft när en av de stora konkurrenterna hamnat i blåsväder.  

Nya siffror innan årsskiftet visar på fritt fall. Aktieägare runt om i landet har fått nog. Kräver ny VD. Men styrelsen har fullt förtroende officiellt. Det börjar nu läcka insiderinformation som är direkt kurspåverkande och kursen når sin lägsta nivå sen bolaget startade.

Efter ett uttalande på ett seminarium första dagen efter en lång ledighet angriper VD-Håkan sin värsta konkurrent med ett fullständigt galet och osant påstående.  

Analytikerna som bevakar tillställningen är inte längre ens försiktigt kritiska i sina kommentarer.  I stort sett alla lägger säljrekommendation för aktien.

Bolaget har på 40 veckor tappat 7% marknadsandel. Nästan 400.000 kunder har slutat köpa bolagets produkter. Det blir ett tapp på 10.000 kunder i veckan. !!!Tänk om detta hade varit på riktigt. Om Socialdemokraterna AB varit ett företag, noterat och publikt. Vad hade hänt då? Med VD ? Med styrelsen?  Det får vi aldrig veta. Vi kan bara gissa men det överlåter jag till andra att göra.

Ulf Sandberg

Arbetar idag som fristående konsult med uppdrag från privata näringslivet och politiken.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.