Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Taylor Swifts nya dänga mot Spotify

Publicerad: 5 augusti 2015, 06:17

Taylor Swift riktar ny kritik mot Spotify.

Foto: Wikimedia Commons.

Superstjärnans nya attack mot den svenska musiktjänsten, allt om den nedrivna SD-kampanjen och kraftig tillväxt för Toca Boca. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

SpotifySverigedemokraternaTaylor Swift

Taylor Swifts nya dänga mot Spotify
Förra året tog Taylor Swift bort sin musik från Spotify, vilket fick stor uppmärksamhet. Grundaren Daniel Ek skrev förgäves ett öppet brev för att försöka få tillbaka henne. Swift menade då att den svenska musiktjänsten inte kompenserade låtskrivare och artister i tillräckligt stor utsträckning. Nu har hon på nytt vädrat sin kritik. Denna gång i en intervju med Vanity Fair.

Bakgrunden är att superstjärnan också har skrivit ett klagobrev till Apple för att de inte ersatte artister under användarnas pröva på-period av Apple Music. Det amerikanska bolaget tog då till sig av kritiken och valde att ändra sig.
– Jag tyckte det var ironiskt att multimiljardbolaget var ödmjuka inför kritik, medan startup-bolaget utan penningflöde reagerade som en företagsmaskin, säger Taylor Swift till Vanity Fair.

– Apple behandlade mig som om jag var en röst för en kreativ gemenskap som de faktiskt brydde sig om.

Demonstranter rev ner SD:s kampanj...
Igår samlades omkring 1000 personer på Norrmalmstorg i Stockholm för att demonstrera mot Sverigedemokraternas kampanj på Östermalmstorg, och SL:s beslut att sätta upp den. Efter manifestationen stormade ett hundratal personer tunnelbanestationen och rev ned de hårt kritiserade reklamskyltarna.
– Det är massor av poliser här men demonstranterna lyckades ändå med att riva ned alla reklamskyltar utom en. Det uppstod lite tumult, sa Aftonbladets reporter Calle Hedlund som befann sig mitt i folkhopen.

... Mattsson: Försvara tryckfriheten i t-banan...
Expressens chefredaktör Thomas Mattsson är upprörd över att demonstranterna rev ned SD:s kampanj. I ett blogginlägg konstaterar han att tidningen är emot främlingsfientlighet, men skriver:

"Det fria ordet tillkommer också alla dem som inte har lika ädla motiv som oss andra, och därför var det stötande att se bilder och filmer på den mobb som rev ner Sverigedemokraternas reklam i t-banan i Stockholm. Tänk att det gått så långt: att ideologiska motståndare vandaliserar offentliga miljöer för att stoppa spridningen av politiska budskap som de inte sympatiserar med. Det är faktiskt – ur ett publicistiskt perspektiv – skamligt".

... och politiker vill se över SL:s reklampolicy
SL kan komma att ändra sin policy för reklam framöver. Politiker från flera partier kräver nu att den ska ses över, bland annat från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet.
– Vi tycker att policyn måste ses över utifrån att reklamen inte ska vara stötande, det är viktigt för oss, säger Miljöpartiets trafikpolitiska talesperson Malin Karlsson till SVT.

Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) som är ordförande i SL:s styrelse öppnar för en översyn av riktlinjerna, med inte på grund av SD-kampanjen.
– Jag är inte beredd att medverka till en översyn som begränsar det fria ordet eller går i strid med svensk lagstiftning. Jag kommer heller inte medverka till regelförändringar som gör ett visst parti till martyrer, det förtjänar de inte.

Kraftig tillväxt för Toca Boca
Det Bonner-ägda företaget som utvecklar appar för barn växer så det knakar, skriver TT. I fjol ökade omsättningen till drygt 82 miljoner kronor, vilket en ökning med 28 procent jämfört med året före. Vinsten före skatt uppgick till 11,5 miljoner kronor – en minskning jämfört med 13,5 miljoner kronor 2013.

Tysklands högste åklagare sparkas efter mediebråk
Harald Range inledde en förundersökning mot två journalister och nätaktivister gällande landsförräderi. Orsaken var att de hade publicerat hemligstämplade dokument. Nu har han sparkats av landets justitieminister Heiko Mass, rapporterar Sveriges Radio.
– Jag har meddelat den högste åklagaren Range att mitt förtroende för honom är förstört, sa den tyske socialdemokratiske justitieministern igår.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.