Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Techgurun Sarah Wood: Därför lyckas jämställda bolag bättre

Publicerad: 19 september 2016, 11:37

Sarah Wood, grundare och vd av Unruly.

Foto: Unruly

I senaste Resumé Insikt Media får vi trendspaningar från Unruly-grundaren Sarah Wood. Dessutom pratar hon om det viktiga med bra företagskultur. – Hälften av våra anställda är kvinnor, säger hon.


Ämnen i artikeln:

Sociala medierUnrulyOnlinevideoVideo

Unruly specialiserar sig på videoannonser i sociala medier och samarbetar med några av världens största varumärken och premiumpublicister. Företaget grundades 2006 av Matt Cooke, Scott Button och Sarah Wood och köptes förra hösten upp av Rupert Murdochs Newscorp - en affär värderad till 1,3 miljarder kronor. Idag finns 300 "Unrulies" på 20 platser runt om i världen, däribland Sverige.

Sarah Wood är ett intressant namn som kanske har hamnat lite i skymundan i Sverige. Faktum är att hon återfinns på flera listor över framtidsnamn, bland annat Business Insider's #3 Coolest Woman in Tech, Ad Age's 20 Women to Watch in Europé och Best CEO of the Year på The 2016 Europas Awards.

För ett par veckor sedan besökte hon Mindshares arrangemang Huddle i Stockholm. Resumé Insikt Media passade då på att ställa ett par frågor.

Vem är Sarah Wood?
– En akademiker med massvis av idéer. Jag älskar att jobba, då det ger mig mening. Mitt första jobb var som äggpackare när jag var tolv. Jag gillar också att läsa, då jag är väldigt nyfiken. Jag kan ta in information om 1800-talet och nya teknologier samtidigt och använda det i mitt arbete.

Varför startade du Unruly?
– Jag ville göra avtryck. 2005 skrev jag om internetrevolutionen och den sociala webben - 2.0. Det var en öppen, vibrerande, rörig, och ostyrig värld, därav vårt namn. Jag tyckte också att annonsindustrin hade ignorerat kunderna och vad de ville. De hade varit fokuserade på vad varumärkena ville.

Intressant media just nu?
– Jag blev överlycklig när jag såg formatet vertikal video dyka upp, något som vi på Unruly arbetar mycket med idag. De senaste tio åren har vi nämligen hört videoexperter säga att vertikal video hållit låg kvalité och utgjorts av användargenererat innehåll. Nu är konsumenterna där och delar formatet flitigt. Vertikal video är ett ultimat exempel på när konsumenterna bestämmer. 91 procent av smartphone-ägarna använder idag mobilen i vertikalt tillstånd. Det blir en naturlig användarupplevelse.

Men kan formatet även vara problematiskt?
– Ja. Det reser frågan om innehållsgapet. Det finns så många format och plattformar som publicister och varumärken måste ta i akt – tabloid, desktop, mobile, kortform, långform, ljudlöst. Det kräver en roterande stapel av innehåll. Vår lösning är ofta att experimentera. Vi har bland annat arrangerat ett program kallat "Meet the makers" som är speeddejting för varumärken och innehållsskapare.

Kommer onlinevideo ta över i stort?
– Tekniskt, ja. Onlinevideo är det mest kraftfulla mediet genom tiderna. Men det står inte ensamt. Det jag ser är en blandning av text, foto och video. 5G kommer att förändra allt. Helt plötsligt kommer vi att kunna streama mycket större videofiler utan att slösa data. Onlinevideo är som bio var på 20-talet och tv var på 50-talet.

Du är känd för ditt mångfaldsarbete inom Unruly och har bland annat satt upp mentorsprogram för kvinnor inom affärer. Berätta mer?
– Det är en stor könsskillnad inom teknologi generellt. Det är framför allt väldigt få kvinnor i ledningsgrupper. Unruly är ett undantag. Hälften av alla anställda och nära hälften av ledningen är kvinnor. Vi vill jobba på detta sätt för vi vet att företag med starka kulturer är bäst rustade att möta mediebranschens förändringar. Det är en win-win-situation, eftersom dessa företag attraherar de bästa utvecklarna.

Från vilka källor hämtar du information och inspiration för ditt arbete?
– Böcker. Just nu läser jag The Inevitable av Kevin Kelly. LinkedIn är extremt användbart för trender, bokrecensioner och för att ta pulsen på industrin. Jag älskar dessutom Seth Godins blogg. Mest inspiration och idéer hämtar jag från andra Unrulies. Vi hade nyligen en brainstorm, där 60 Unrulies från hela världen pratade om hur vi kunde utveckla vårt inuti artikel-format, som vi levererar till varumärken och publicister.

Vill du prenumerera på Resumé Insikt Media? Klicka här.

Startskärmen på Sarah Woods mobiltelefon.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.