Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Techmiljardär köper Time Magazine för 1,8 miljarder kronor

Publicerad: 17 september 2018, 06:25

Salesforce-grundaren förvärvar Time Magazine med pengar ur egen ficka, Amazon utreder olaglig försäljning av data inom bolaget och missvisande rapportering om svenska valet i utländsk press. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Techgiganten Salesforce grundare Marc Benioff köper Time Magazine tillsammans med sin fru Lynne Benioff. Det rapporterar Techcrunch. Säljaren, förlaget Meredith, får motsvarande 1,8 miljarder kronor för tidningen och har tidigare i år annonserat att de planerar försäljning av flera av sina titlar. Förutom Time så ska en försäljning av Sports Illustrated, Fortune och Money spara pengar. Marc och Lynne Benioffs förvärvar tidningen som privatpersoner. Salesforce har därför inga kopplingar till affären. Det är inte första gången en techmiljardär ger sig in i medieindustrin. 2013 förvärvade Amazons Jeff Bezos Washington Post, Steve Jobs änka Laurene Powell Jobs, köpte via den filantropiska organisation Emerson Collective en majoritetspost i The Atlantic i förra året och Alibaba köpte South China Moring Post 2016 – som några exempel.

Internutredning på Amazon: Annställda misstänks ha sålt data
Amazon undersöker om anställda sålt data mot mutor Wall Street Journal avslöjar att bolaget i maj påbörjade en intern undersökning för att avgöra om anställda i Kina ska gett diverse bolag användardata i utbyte mot mutor. Datan ska vara konfidentiell information om försäljning och sökningar på e-handelsplattformen, som sedan sålts till företag vars produkter finns på sajten.

ITV lägger bud på Endemol Shine
I helgen rapporterade flera brittiska tidningar att ITV gett sig in i budgivningen om Endemic Shine. Värderingen för det holländska produktionskoncernen med flera bolag i Stockholm som STO-CPH, Meter och Mag5 ligger på 3 miljarder pund. ITV konkurrerar med flera andra bolag i budgivningen såsom All3Media, med stöd av Liberty Global och det franska produktionsbolaget Banijay. Det rapporterar The Drum.

Attacker mot S-politikers mejlkonton dagen före valet
Ett antal socialdemokratiska politikers mejlkonton misstänks ha blivit utsatta för en attack dagen före valet. Det rapporterar Metro. Under morgonen den 8 september ska en person ha försökt ta sig in på kontona. Händelsen är anmäld till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

The Local-grundare: "Missvisande bild av valet i utlandet"
Rapporteringen kring valet i utländska medier målade upp en felaktig bild av verkligheten. Det säger nättidningen The Locals grundare James Savage till Sveriges Radio och hävdar utländska medier redan på förhand hade bestämt sig för hur valet skulle porträtteras. – De ville prata om bilbränder och koppla ihop det med migrationsfrågan för det var sexigast för dem, säger han. Bland annat skulle Newsweek i en rubrik ha skrivit att SD såg ut att gå mot egen majoritet.

Trumps förra pressekreterare: "Hade ingen kontroll"
Sean Spicer var pressekreterare i Vita huset under Donald Trumps första månader vid makten. Perioden kantades av flera bråk med pressen som bland annat utmynnade i termen "alternativa fakta" i samband med beskrivningen av åskådarmassan vid Trumps installation. I en intervju med SVT:s Agenda säger han "Ingen" på frågan vilken kontroll han hade över Donald Trumps twittrande.

Apple tar bort Facebook-tracking
Från och med tisdag kommer Apples webbläsare Safari att lansera en uppdatering som automatiskt blockerar vissa typer av cookies som Facebook använder sig av för att spåra användare. Det rapporterar AP. Åtgärden kommer efter en långdragen konflikt mellan Apple och Facebook där Tim Cook har kommit med flera kritiska utspel mot det sociala nätverket. Tilläggsskydd kommer i ett första skedeatt vara begränsat till iPad och iPhone. Även Firefox kommer att erbjuda liknande spårningsskydd senare i år.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.