Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Telias köp av C More ritar om den svenska mediekartan

Publicerad: 22 april 2016, 10:58

Resumé älskar nyheter och satsar på de stora avslöjandena, som att Telia förhandlar med Bonnier. Framöver kommer vi också att erbjuda mer på fördjupning och analys, skriver chefredaktör Johan Såthe.


Ämnen i artikeln:

TeliaCMoreJohan Såthe

Stort grattis till alla guldäggsvinnare! Min personliga favorit är Volvos film "Vintersaga", som lyckas kombinera en hög hantverksskicklighet i filmmakandet (och spektakulärt bra ljud) med en stark känsla. Filmerna är små kärleksförklaringar till både livet och det moderna mångkulturella Sverige. En bil köper man med känslomässiga argument och där är byrån Forsman & Bodenfors i världsklass. Galor tenderar ibland att bli lite väl långa, men Guldägget och konferenciern Tove Norström lyckades hålla energin uppe hela vägen. Gillar energin som alltid finns i luften under Guldäggskvällen.

***
Tidskriftsförlaget Talentum, ägt av Alma Media, varslade för en vecka sedan 19 av 47 anställa journalister. Det drastiska förslaget gäller även chefredaktörerna på Ny Teknik, Affärsvärlden, Dagens Media och Lag & avtal. Däremot kommer det att skapas en "superchef", en publisher för alla tidningarna. Jag tror att ett medievarumärke som Affärsvärlden mår bra av att ha en tydlig och offentlig företrädare i chefredaktörsrollen. Väljer Talentum en intern lösning till publisher-rollen gissar jag att Ny Tekniks chefredaktör Susanna Balstscheffsky är den mest troliga kandidaten.

Under de senaste åren har facket och den finska företagsledningen haft tuffa förhandlingar. Löneläget har legat relativt högt och facket har velat behålla de tidigare förmånliga avtalen man lyckats förhandla till sig. Internt på Talentum verkar de flesta inte vara förvånade över det tuffa besparingsprogrammet. Det troliga är att ledningen vill kompetensväxla och få in fler yngre och mer digitala förmågor.

Det här är ett drama och en utveckling vi har sett förr, och kommer få se igen. Personalen, några av dem har hört av sig till mig, tycker att det är djupt orättvis om de får sparken för att de "inte är nog digitala". De håller med om att de borde jobba mer digitalt, men känner inte att de har fått chansen av arbetsgivaren. Jag förstår deras frustration, världen är inte rättvis. Samtidigt har alla människor ett personligt ansvar att försöka hänga med i det egna yrkets utveckling.

Den digitala omställningen har utmanat den gamla medieaffären och medielogiken. Att man rapporterar om ny teknik, dagens medier och affärsvärlden men ändå inte förmår att anpassa sig till den nya tidens medielogik säger något om hur svårt det är. Som trogen läsare av Affärsvärlden och Dagens Media hoppas jag att Talentum får ordning på sin organisation.

***
Resumés konkurrent Medievärlden verkar välja bort nyheter. I fredags förra veckan rapporterade man till exempel inte med en rad om att tidskriftsförlaget Talentum varslade hälften av sina journalister. Det har möjligen att göra med deras satsning på Premium-tjänster, bolaget har nyligen förvärvat medieanalytikern Olle Lidboms nyhetsbrev Vassa Eggen.

Det ska bli intressant att se om Medievärlden fortsätter att prioritera ned nyheter i sin bevakning. Jag tycker att det verkar riskfyllt. Men jag förstår att Medievärlden måste få ihop affären, vilket inte går om man ger bort allt innehåll gratis. Läsarna har möjligen en annan förväntan än att Medievärlden toppar sajten med en låst artikel om att tidningen Nya Åland var nära att gå ner i utgivningsfrekvens.

Resumé älskar nyheter. Vår senaste stora avslöjande är Telias planer på att köpa C More, kanske blir priset en ägarandel i TV4. En jätteaffär som i så fall ritar om den svenska mediekartan.

Resumé ligger också i startgroparna för att göra om och förbättra våra betalda nyhetsbrev inom media och kommunikationsbranschen. De stora breda nyheterna kör vi på webben, analyserna och fördjupningen hamnar i våra digitala kanaler samt i magasinet.
Flera spännande nyheter kommer ut under våren.

***
Jag kommer att sakna Maggie Strömbergs texter i Fokus.

***
Lovande start av mediepodden "Mediepodden", med Emmanuel Karlsten och Olle Lidbom. Gillar annars Attladottir och Bjurwald allt mer, en rätt spretig podd med (välbehövlig) mediefeministisk slagsida.

Ännu en mediepodd att lyssna på, jag har inte hunnit ännu, är Smashdig, med Adam Jönsson och Tobias Karlsson.

Vad hände förresten med Karin Lennmor och Helle Klein, chefredaktörerna på Dagens Arbete och Svensk Damtidning som skulle podda om mediebranschen? De marknadsförde sig själva som "gud och satan", vilket ju låter intressant.

***
Du har väl inte missat att Resumé gör en satsning på Karriär? Varje söndag publicerar vi en intervju på sajten som handlar om jobb och karriär. Vi har fått riktigt bra feedback från er läsare, tack för det!

***
Det ska bli intressant att se hur DDB och chefen David Sandström agerar efter att ha förlorat den mångåriga prestigekunden Försvaret. Och grattis Volt till ett spännande uppdrag!

***
Fokus chefredaktör Johan Hakelius slutar som krönikör på Aftonbladet och går istället till Expressen. Det fanns en tid, inte alls för länge sedan, när man under inga villkor fick jobba för andra än sin arbetsgivare. Med tanke på vilken tuff sits Fokus faktiskt sitter – runt 100 miljoner i förlust på 10 år – misstänker jag att det är ett heltidsjobb att vända magasinet.

Att Johan Hakelius är en briljant krönikör är en annan femma. Det är intressant att både Alex Schulman och Johan Hakelius lämnar Aftonbladet för Expressen när Jan Helin slutat. Kommer Expressens Magnus Alselind att värva fler profiler från konkurrenten?

***
Jag misstänker att Eva Hamilton tycker att det är roligare att jobba med Filip & Fredrik och Nexiko än att sitta LKAB:s styrelse.

***

Missa inte Resumés helgintervju med Sofia Wadensjö Karén, vd och chefredaktör på tidningen Vi. Ett intressant samtal om Gösta Berling, satsningen på content och Vi:s starka varumärke. Håll koll på sajten i morgon!

***
Trevlig helg!

Johan Såthe

Ämnen i artikeln:

TeliaCMoreJohan Såthe

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.