Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Telias reträtt – en journalistisk jackpot

Publicerad: 17 september 2015, 14:54

Uppdrag Granskning Joachim Dyfvermark tycker att Telias nya ledning visar mod

Foto: SVT

I dag meddelade Telia att man drar sig ur samarbetarna i Centralasien. Uppdrag gransknings Joachim Dyfvermark ser beslutet som en journalistisk jackpot. Han tror att bolaget valde att gå ut med sitt beslut nu eftersom man hittat en köpare.


Ämnen i artikeln:

TeliaUppdrag GranskningLars NybergTeliaSonera

Med sex program i Uppdrag granskning har trojkan Fredrik Laurin, Sven Bergman och Joachim Dyfvermarks avslöjanden om Telia Soneras smutsiga affärer i Centralasien väckt stor uppmärksamhet. Priserna har haglat över reportagen med utmärkelser i Guldspaden, Stora Journalistpriset, Circom Prix och Daniel Pearl Award.

Joachim Dyfvermark var själv på dagens presskonferens där Telia Soneras ledning med koncernchefen Johan Dennelind tillsammans styrelseordföranden Marie Ehrling förklarade varför man nu drar sig ur Centralasien. Beslutet gäller länderna Nepal, Kazakstan, Uzbekistan, Azerbajdzjan, Georgien, Moldavien och Tadzjikistan. Så sent som i våras avslöjade Uppdrag granskning att bolaget skulle ha hjälpt Azerbajdzjans presidentfamilj att stjäla 6 miljarder kronor.

– Jag är överraskad eftersom jag inte trodde att de skulle vara så konsekventa. De hade flera skäl att dra sig ur Uzbekistan. Förutom det rent moraliska hade de svårt att få ut någon vinst av verksamheten i Uzbekistan. Det fanns ett ekonomiskt incitament för att dra sig undan och dessutom förbättra sitt rykte i andra länder, säger Joachim Dyfvermark till Resumé och fortsätter:

– Rent objektivt satt de fast med avtal i hela regionen där det enda logiska var att försöka frikoppla sig. Genom att köpa licenserna fick de bortse från de mänskliga rättigheterna på ett sätt som inte är gångbart för ett företag med etisk hållning, De blev tvungna att koppla in säkerhetstjänsten, ge regimen tillgång till Telias nät som möjliggjorde avlyssning av medborgarna. Det går inte att komma undan ett partnerskap med diktaturregimer om man ska verka i regionen. Samtidigt hade regimerna ett ägande på 50 procent genom dotterbolaget. Då är det svårt att köpa ur sig eftersom man bidrar till mer pengar åt regimen.

Du är ändå överraskad?
– Jag tycker att det var modigt gjort. Rent ekonomiskt vet jag inte vad beslutet får för effekter. Men moraliskt och juridiskt visar agerandet handlingskraft från den nya ledningen.

Hade de kunnat agera tidigare?
– Det är svårt att säga om man inte har full insyn, det är så komplext. Det har vetat om det här i ett år, det är jag säker på. Jag tror att de har hittat en köpare, det är därför de går ut i dag. För att undvika ryktesspridning. Vi hörde rykten redan i våras om att de hade hittat köpare. Det är den gamla ledning som kostat företaget både pengar och badwill och jag tror inte att den nya ledningen hade kunnat agera förrän man hittat köpare.

Er granskning av Telia har varit omfattande. Känns det här som en seger?
– Det är blandade känslor. Jag kan tycka att dagens besked är ett kvitto på att det vi gjorde var viktigt och att vi hade rätt. Det visar att journalistik med små medel kan förändra. Med få undantag kommer bovarna oftast undan efter granskningar. Det är väldigt sällan det leder till stora förändringar. Den här gången var det jackpot. Den gamla ledningen byttes ut, vissa ställs inför rätta och den nya ledningen bestämmer sig för att dra sig ur regionen. Korruption, övervakning och samarbetet med säkerhetstjänsten gör det omöjligt för ett bolag med etisk profil att verka i regionen.

Samtidigt ser Joachim Dyfvermark negativa effekter av att Telia drar sig ur Centralasien.

– De största förlorarna här är medborgarna. Telia kanske inte gjorde situationen bättre, men det kommer inte köparna att göra heller. Företag som verkar här måste gå med på diktaturens villkor.

Hur påverkar den nya ledningens agerande den mediala bilden av Telia?
– Med risk för att låta okritisk så tycker jag den nya ledningen och styrelsen har visat handlingsförmåga hela vägen. Den gamla styrelsen sparkades och den nya bytte snabbt ut alla operativa funktioner. De hade kunnat göra annorlunda med Azerbajdzjan och lagt korten på bordet från början genom att offentliggöra sin internutredning. Då hade inte effekten av vår granskning blivit så stor. Men förmodligen handlade det om att de höll på att hitta en köpare av licenserna. Ansvaret vilar fullt ut på den gamla styrelsen och den tidigare ledningen med Lars Nyberg i spetsen. Den nya ledningen har vågat ta kontroversiella beslut.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.