Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Telias svar på de nya anklagelserna

Publicerad: 8 januari 2013, 12:00

TeliaSonera valde idag att gå ut och kommentera den pågående utredningen om bolagets affärer i Uzbekistan. Inte minst efter att det har dykt upp mejl som åklagare Gunnar Stetler ska använda i sin bevisföring och som han anser innebär att Telia far med osanning. TeliaSoneras budskap är att man samarbetar med utredningarna fullt ut och man kallt räknar med att dessa ska visa att Telia inte har hållit på med några mutaffärer.


Ämnen i artikeln:

TeliaSoneraLars NybergUppdrag Granskning

Telia uppger också att man har tillhandahållit detaljerad information om  hur förhandlingarna förts, vilka som har varit involverade och vilka  avtal som har träffats.

Bolaget bekräftar att två av TeliaSoneras  medarbetare redan hörts i samband med förundersökningen och delgivits  misstanke om brott.
Bolaget är dock tydligt med att såväl företaget  som dess två medarbetare som berörs bestrider anklagelserna om  misstänkta mutbrott.

TeliaSonera nämner även att åklagare Gunnar  Stetler har försett Svea Hovrätt med underlag för att överklaga  tingsrätten beslut att avstå en begäran om ytterligare kvarstad rörande  TeliaSoneras lokala partner i Uzbekistan, Takilant.

TeliaSonera  bekräftar att dokumentationen innehåller e-postkorrespondens mellan  dotterbolaget Fintur Holdings dåvarande vd, Serken Eldan, och  medarbetare i Fintur Holdings och TeliaSonera.

TeliaSonera bekräftar  också att diktatorns dotter Gulnara Kariomova benämns som en lokal  partner i Uzbekistan i dessa mejl.

Men TeliaSonera pekar samtidigt på att Serkan Elden fick lämna bolaget på grund av bristande förtroende efter bara ett  halvår – 1 januari 2007 till 15 juni samma år.

TeliaSonera genomförde i samband med detta ett antal förändringar i ledningen för såväl bolaget som affärsområdet Eurasia.

Tero Kivisaari utsågs bland annat till affärsområdeschef för Eurasia den 1 maj 2007.

Avtalet  med Takilant ingicks den 24 december med dess enda registrerade  företrädare Gayane Avakyan.

TeliaSonera konstaterar att det har  förekommit spekulationer om det har funnits några andra  ”förmånstagare” bakom Takilant.

TeliaSonera uppger dock att den  information som gavs under förhandlingarna var att det fanns ”en grupp  lokala affärsmän bakom den lokala partnern.”

TeliaSonera går också in  på att det försiggick rykten om vilka personer som verkligen ingick i  denna grupp av affärsmän, däribland diktatorsdottern Gulnara Karimova.

Bolaget  uppger dock att man genomförde en så kalla due-diligence-process, lade  alla papper på bordet, och kunde inte fastställa några andra  förmånstagare än just Gayane Avakyan.

TeliaSonera är också övertygat om att pågående utredningar ska visa att man talar sanning:
”Vi  är övertygade om att de utredningar som nu pågår ska fastställa att vi  inte betalat mutor eller deltagit i penningtvätt.”, skriver bolaget.

TeliaSonera  uppger också att man har ”nolltolerans mot korruption” samt att man ska  kommentera Mannheimer Swartlings utredning så fort den är klar.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.