Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

TeliaSoneras kronprins misstänkt för mutbrott

Publicerad: 8 januari 2013, 07:25

Foto: Pressbild.

TeliaSoneras kronprins, vice vd Tero Kivisaari, har delgivits misstanke om mutbrott angående affärerna i Uzbekistan, enligt SvD:s uppgifter. Nu vill de institutionella ägarna AMF och Första AP-Fonden att Telia lägger korten på bordet.


Ämnen i artikeln:

TeliaLars Nyberg

Tero Kivisaari är chef för TeliaSoneras verksamhet i Eurasien. Han har  nu delgivits misstanke om mutbrott angående bolagets affärer i  Uzbekistan och har också blivit tilldelad en advokat av Telia, enligt  SvD.

Bolagets presschef Salomon Beleke har inte velat kommentera  uppgifterna, men har tidigare bekräftat att två höga, icke namngivna  chefer, är misstänkta angående 3G-affärna i Uzbekistan.

I slutet av  förra veckan stod det klart att överåklagare Gunnar Stetlers mejlbevis  till Svea Hovrätt visar att Telia hade god kunskap om att  diktatorsfamiljen Karimov var inblandad i affärerna.

Just Tero Kivisaari var en av dem som tog emot mejlen. Nu kräver de institutionella ägarna svar:
– Om  de uppgifter som SvD Näringsliv publicerar är korrekta så är det  naturligtvis mycket allvarligt. Må vara att advokatfirman Mannheimer  Swartlings utredning snart ska redovisas, men Telia har allt att tjäna  på att kommentera uppgifterna snarast. Total transparens är det som enda  som gäller, säger Peder Hasslev, chef för kapitalförvaltningen på AMF  till SvD i en kommentar.

Första AP-fonden vill också ha svar:
– Vi  ser allvarligt på de nya uppgifterna och förväntar oss mer information  från bolaget. Eftersom det samtidigt bara är några veckor kvar till  Mannheimer.

Telias affärer i Uzbekistan avslöjades för första gången av Uppdrag Granskning.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

TeliaLars Nyberg

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.