Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration
Media
Publicerad: 30 maj 2013, 06:27
UG:s flerfaldigt prisbelönte reporter, Fredrik Laurin, gick till hårt angrepp mot pr-branschen i dagarna och kallade den ett allvarligt samhällsproblem. Han passade också på att ge en känga till TeliaSoneras presschef Salomon Bekele, som fram tills maj har varit inkopplad som Kreab-konsult och numera har gått över till en fast roll. Salomon Bekele besvarar nu kritiken.
I Uppdrag Gransknings chatt med tittarna om Telia-granskningen förra veckan kritiserade programmets reporter, Fredrik Laurin, Telias rådgivare och även pr-konsulter i största allmänhet – i starka ordalag.
Han kallade pr-konsulter för ett allvarligt samhällsproblem. Då Resumé kontaktade honom nyligen tog han upp bland annat upp TeliaSoneras inhyrda Kreab-konsult, Salomon Bekele (som sedan i maj har blivit formellt anställd), som ett avskräckande exempel på hur en pr-konsult inte bör agera.
Här nämnde Fredrik Laurin bland annat att Salomon Bekele ger en helt annan bild av hur TeliaSonera ser på frågor om mänskliga rättigheter än vad bolagets ordförande, Marie Ehrling, ger uttryck för i samma program.
Resumé kontaktade honom ytterligare en gång för att be honom utveckla tankegågarna runt Salomon Bekeles agerande angående TeliaSoneras affärer i Uzbekistan.
Så här beskriver Fredrik Laurin saken:
”Han är oprofessionell – han säger en sak till media och allmänhet i intervjuer (se Uppdrag Granskning i onsdags där han pratar med en aktivist framför kameran) medan hans styrelseordförande Marie Ehrling säger en annan sak i intervju där Salomon Bekele var med. Han fattar nog inte vad han håller på med är min gissning.”
Fredrik Laurin uppger också att Salomon Bekele medvetet har: ”kastat grus i maskineriet för att vi inte skall få intervjuer, för att sanningen ska komma fram. Han tror antagligen att han lyckas med något när han gör det svårare för oss, men då har han ju missuppfattat sin roll.”
Salomon Bekele besvarar nu kritiken:
– Det får stå för honom. Vi har inget annat syfte än att komma ut med den bild som vi känner är sann. Att vi skulle kasta grus i maskineriet är inget som jag känner igen, säger han.
Han pekar också på Uppdrag Gransknings program igår där man reder ut huruvida det verkligen har begåtts mutbrott eller ej. Här framgår bland annat att ledande experter ger TeliaSoneras advokat rätt när han menar att företaget inte har gjort något brottsligt. Det går inte att muta diktatorns dotter eftersom hon inte omfattas av den svenska lagstiftningen, enligt experter som Uppdrag Granskning har talat med.
Salomon Bekele är inte sen att haka på.
– Vi har drivit en rak linje ända från början och hävdat att det inte har begåtts något mutbrott och det är ju bra om det kommer fram, säger han.
Fredrik Laurin håller inte med:”Att det fanns brister i lagstiftningen 2007 förändrar inte att Telia Sonera betalade närmare tre miljarder till en diktators dotter för att få en licens i ett av världens mest korrumperade länder. Det där är bara ytterligare ett försök att slå blå dunster i ögonen på folk”, skriver han.
Salomon Bekele trycker också på att TeliaSonera har visat en öppenhet i det att man har låtit allmänheten få ta del av Mannheimer Swartlings utredning om bolagets affärer i Uzbekistan:
– Det är väl ett mycket bra exempel på vår transparens i bolaget att vi har gjort den här granskningen offentlig, säger Salomon Bekele.
Fredrik Laurin håller återigen inte med:
”Mannheimer och Swartlings rapport var en white wash från början till slut. Den offentliggjorde inte ett kommatecken mer än det som redan var publicerat, och utredde aldrig om brott begåtts, bara att de på det urval av fakta de gjorde inte kunde styrka brott. Rapporten är allt annat än ett exempel på transparens, tvärtom är den ett exempel på ett klassiskt sätt att köpa sig tid och förflyttning av fokus. Dessutom vägrar ju Telia Sonera lämna ut underlaget för rapporten trots att åklagarna krävt det”, skriver han.
Karl-Johan Byttner