Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

TeliaSoneras presschef slår tillbaka mot UG-kritiken

Publicerad: 30 maj 2013, 06:27

UG:s flerfaldigt prisbelönte reporter, Fredrik Laurin, gick till hårt angrepp mot pr-branschen i dagarna och kallade den ett allvarligt samhällsproblem. Han passade också på att ge en känga till TeliaSoneras presschef Salomon Bekele, som fram tills maj har varit inkopplad som Kreab-konsult och numera har gått över till en fast roll. Salomon Bekele besvarar nu kritiken.


Ämnen i artikeln:

TeliaSoneraUppdrag GranskningFredrik Laurin

I Uppdrag Gransknings chatt med tittarna om Telia-granskningen förra  veckan kritiserade programmets reporter, Fredrik Laurin, Telias  rådgivare och även pr-konsulter i största allmänhet – i starka ordalag.  

Han kallade pr-konsulter för ett allvarligt samhällsproblem. Då Resumé  kontaktade honom nyligen tog han upp bland annat upp TeliaSoneras  inhyrda Kreab-konsult, Salomon Bekele (som sedan i maj har blivit  formellt anställd), som ett avskräckande exempel på hur en pr-konsult  inte bör agera.

Här nämnde Fredrik Laurin bland annat att Salomon  Bekele ger en helt annan bild av hur TeliaSonera ser på frågor om  mänskliga rättigheter än vad bolagets ordförande, Marie Ehrling, ger  uttryck för i samma program.

Resumé kontaktade honom ytterligare en  gång för att be honom utveckla tankegågarna runt Salomon Bekeles  agerande angående TeliaSoneras affärer i Uzbekistan.

Så här beskriver  Fredrik Laurin saken:
”Han är oprofessionell – han säger en sak till  media och allmänhet i intervjuer (se Uppdrag Granskning i onsdags där  han pratar med en aktivist framför kameran) medan hans  styrelseordförande Marie Ehrling säger en annan sak i intervju där  Salomon Bekele var med. Han fattar nog inte vad han håller på med är min  gissning.”

Fredrik Laurin uppger också att Salomon Bekele medvetet  har: ”kastat grus i maskineriet för att vi inte skall få intervjuer, för  att sanningen ska komma fram. Han tror antagligen att han lyckas med  något när han gör det svårare för oss, men då har han ju missuppfattat  sin roll.”

Salomon Bekele besvarar nu kritiken:
– Det får stå för  honom. Vi har inget annat syfte än att komma ut med den bild som vi  känner är sann. Att vi skulle kasta grus i maskineriet är inget som jag  känner igen, säger han.

Han pekar också på Uppdrag Gransknings  program igår där man reder ut huruvida det verkligen har begåtts  mutbrott eller ej. Här framgår bland annat att ledande experter ger  TeliaSoneras advokat rätt när han menar att företaget inte har gjort  något brottsligt. Det går inte att muta diktatorns dotter eftersom hon  inte omfattas av den svenska lagstiftningen, enligt experter som Uppdrag  Granskning har talat med.

Salomon Bekele är inte sen att haka på.
– Vi  har drivit en rak linje ända från början och hävdat att det inte har  begåtts något mutbrott och det är ju bra om det kommer fram, säger han.

Fredrik  Laurin håller inte med:”Att det fanns brister i lagstiftningen 2007  förändrar inte att Telia Sonera betalade närmare tre miljarder till en  diktators dotter för att få en licens i ett av världens mest  korrumperade länder. Det där är bara ytterligare ett försök att slå blå  dunster i ögonen på folk”, skriver han.

Salomon Bekele trycker också  på att TeliaSonera har visat en öppenhet i det att man har låtit  allmänheten få ta del av Mannheimer Swartlings utredning om bolagets  affärer i Uzbekistan:
– Det är väl ett mycket bra exempel på vår  transparens i bolaget att vi har gjort den här granskningen offentlig,  säger Salomon Bekele.

Fredrik Laurin håller återigen inte med:
”Mannheimer  och Swartlings rapport var en white wash från början till slut. Den  offentliggjorde inte ett kommatecken mer än det som redan var  publicerat, och utredde aldrig om brott begåtts, bara att de på det  urval av fakta de gjorde inte kunde styrka brott. Rapporten är allt  annat än ett exempel på transparens, tvärtom är den ett exempel på ett  klassiskt sätt att köpa sig tid och förflyttning av fokus. Dessutom  vägrar ju Telia Sonera lämna ut underlaget för rapporten trots att  åklagarna krävt det”, skriver han.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.