Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Teracom är för dyra

Publicerad: 13 oktober 2011, 05:41

Teracom tar för mycket betalt av fri-tv-kanalerna och radion. Det misstänker Post- och Telestyrelsen, PTS, som har tillsyn över den reglerade marknaden värd 400 miljoner kronor.


Ämnen i artikeln:

PTS

2009 tvingade PTS sändarföretaget Teracom att sänka sina priser för sändningarna av SVT och SR med uppemot 25 procent. Nu är det dags för en ny strid om priserna. I ett aggressivt formulerat brev till Teracom misstänker PTS att ”Teracom handlar i strid med sina skyldigheter”.
– Vi tycker inte att vi gör det, säger Teracoms informationsdirektör Johan Bobert. Vi tycker de är lite snabba på avtryckaren, vi har ju en månad på oss att besvara skrivelsen.

Eftersom Teracom har ett de facto-monopol på marksändningar tillämpas en reglerad prissättning. Teracom ska redovisa sina faktiska kostnader och får lägga på en skälig vinstmarginal.
– Vi har konstaterat att de kostnader Teracom redovisat till oss inte stämmer med de priser företaget tar ut, säger PTS handläggare David Troëng. De ska justera sina priser utan att vi behöver ingripa och det har de inte gjort. Nej, jag vill inte gå in på hur mycket pengar det handlar om.

Inte heller SVT:s distributionschef Per Björkman vet hur mycket företaget kan tjäna på att Teracom tvingas sänka priserna:
– Vi får inte se Teracoms siffror, men vi litar på PTS som konstaterar att skillnaden är för stor.

Teracom har nu en månad på sig att försvara sina priser eller sänka dem.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

PTS

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.