Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Terese Cristiansson blir ny utrikeskorrespondent på TV4

Publicerad: 1 juni 2018, 11:24

Foto: Jonte Wentzel

Den prisbelönta journalisten lämnar rollen som korrespondent för Dagens Nyheter och blir istället ny utrikeskorrespondent för TV4, med Mellanöstern som bevakningsområde.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterTV4

Terese Cristiansson har varit verksam som utrikeskorrespondent i Mellansöstern för Dagens Nyheter i två år. Till hösten kommer hon att byta ut tidning mot tv, när hon blir ny utrikeskorrespondent för TV4. Återigen är det Mellanöstern som blir hennes spelplan.

– Det är en fantastiskt möjlighet att dels joina teamet på tv4, men också att jobba med tv. Jag har i och för sig jobbat med webb-tv innan, men nu blir det fokus på det - vilket är spännande och nytt. Jag har trivts superbra på DN och det har varit en bra satsning på utrikesjournalistik där, men jag kände samtidigt att det här var för kul att säga nej till, säger Terese Cristiansson till Resumé.

Resumé skrev tidigare idag om att utrikeskorrespondenten Abu Eid lämnar TV4 efter tre år på kanalen och går tillbaka till SVT. Han kommer att börja på SVT i mitten av augusti och till hösten kommer hans ersättare, Terese Cristiansson, bli kanalens nya utsända i Mellanöstern.

– Jag hoppas kunna få fortsätta att göra intressanta reportage de månaderna jag har kvar på DN. I höst någon gång kommer jag börja på TV4 istället och sända tv samt bekanta mig med deras tittare. Det är en fantastiskt möjlighet att berätta om den här typen av berättelser som finns i mellanöstern och nå ut till en så stor grupp. Den plattformen som TV4 har gör att jag kan göra det, säger hon.

Terese Cristiansson ser att det finns många berättelser att berätta om i Mellanöstern och som hon tror kommer vara intressanta för tv-tittarna. Bland annat kommer hon rikta in sig på att ge inblickar som ger en utförligare bild än bara de stora politiska händelserna i länderna.

Terese Cristiansson kommer fortsätta att vara bosatt i Istanbul, men det har inte satts några gränser för vilka bevakningsområden som gäller.

– Vi har pratat mer om fördjupande journalistik som visar och förklarar. Om det är norra Afrika,  Irak eller Syrien är helt beroende på vilken riktining journalistiken tar oss.

Vad blir den stora skillnaden i din roll på TV4 kontra den du hade på Dagens Nyheter?
– Den stora skillnaden blir att det är ett annat typ av medium. Jag var utrikeskorrespondent för mellanöstern på DN också, så rent områdesmässigt är det ingen skillnad - men hur man berättar och antalet man når ut till blir annorlunda.

Vad hoppas du kunna bidra med?
– Jag hoppas kunna ge fler inblickar i Mellanöstern och framför allt kring vardagslivet, och hur stora beslut påverkar människor runt omkring - oavsett var de befinner sig. Jag fokuserar mycket på kvinnor och barn - så det lär bli mycket reportage om deras rättigheter. Jag vill skapa mer förståelse och att folk ser skillnaden mot hur det är hemma i Sverige.

Terese Cristiansson har prisats för sina journalistiska insatser. Bland annat fick hon 2016 det pris som instiftades till minne av den mördade journalisten Nils Horner. Motiveringen löd: "För att hon med mod och medkänsla tar oss in i slutna sfärer och med stor kunskap rapporterar om vår tids ödesfrågor."

Hon har tidigare även fått ta emot Wendelapriset för reportaget "Flickan utan ansikte", där hon granskade effekterna av USA:s drönarkrig i Afghanistan.

– Jag har haft förmånen att jobba med henne tidigare under många år, och Terese är enastående modig, driven och klok, säger Viveka Hansson, programdirektör på TV4, i en kommentar. Hon letar egna historier och har ofta lyft fram kvinnornas berättelser, som till exempel när hon som enda svenska journalist tog sig över bergen gömd under en burka för att träffa talibanernas fruar.

Alex Hartelius

Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterTV4

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.