Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Thailändska armén tar över medierna

Publicerad: 20 maj 2014, 08:36

Foto: Colourbox.

Thailands armé har utlyst undantagstillstånd och gett order om censur av medierna. Militären hävdar dock att det inte rör sig om någon statskupp, utan att man bara vill återställa ”ordningen i landet”.


Ämnen i artikeln:

Reuters

”Allmänheten behöver inte gripas av panik utan kan leva sina liv som  vanligt”. Det har man meddelat via en tv-kanal som just nu drivs av  militären, enligt SvD.

Bakgrunden är att Thailand har befunnit sig i  en politiskt kämpig situation efter att dess premiärminister Yingluck  Shinawatra och nio av hennes ministrar tvingats avgå på grund av  anklagelser om maktmissbruk, enligt SvD.

Det har varit protester både  för och mot regeringen och minst 28 människor har dödats och hundratals  skadats i samband med protesterna.

Regeringens företrädare, Suranand  Vejjajiva, uppger att man fortfarande har makten, men att  premiärministern har kallat till ett krismöte med regeringen för att  diskutera läget – mötet är på hemlig plats.

Armén ger samma bild och  menar att undantagstillståndet inte har med styret av landet att göra,  utan att armén har tagit över ansvaret för alla säkerhetsfrågor.
-   Vi utlyste undantagstillstånd, det är inte en kupp, eftersom situationen  inte är stabil. De dödar varandra varje dag, säger en general anonymt  till Reuters enligt SvD.

Generalen uppger att soldater patrullerar gatorna i Bangkok och även har ”säkrat” tv-stationer.

- Vi behöver deras samarbete för att de ska berätta för folket: grips inte av panik, detta är inte en kupp, säger generalen.

Den  thailändska armén har bland annat gett order om att tio  satellit-tv-kanaler måste upphöra med sina sändningar för att man ska  behålla ”lugn” och ”ordning”, enligt SvD.

Thailand är ett stort  semestermål under vintern för svenskar, men varken Ving eller  Fritidsresor har några resenärer i landet just nu.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Reuters

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.