söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

The Sun ber om ursäkt efter rasistisk krönika

Publicerad: 24 april 2017, 08:41

Evertonspelaren Ross Barkley fick en ursäkt av The Sun.

I en kolumn jämförde The Suns tidigare chefredaktör Kelvin MacKenzie fotbollsspelaren Ross Barkley med en gorilla. Nu har tidningen stängt av honom samtidigt som de ber om ursäkt.

Ämnen i artikeln:

KrönikörRasismThe Sun

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


För några veckor sedan hamnade Evertonspelaren Ross Barkley i bråk på en nattklubb i Liverpool. Efter händelsen valde den kontroversiella tidigare chefredaktören Kelvin Mackenzie att skriva en krönika om händelsen i The Sun. En krönika där han genom rasbiologiska argument ondgör sig över spelaren, vars farfar kommer från Nigeria.

Kelvin MacKenzie skrev att Ross Barkleys ögon gör honom säker på att "det inte är någon hemma" och fortsätter sen med: "jag får en liknande känsla när jag ser en gorilla på ett zoo". Kelvin MacKenzie säger också att Ross Barkley är "trög" och en av de "skummaste" fotbollsspelarna som finns.

Krönikan har mötts av kritikstorm, Liverpools borgmästare Joe Anderson, har valt att polisanmäla det han menar är ett rasistiskt uttalande i och med att Ross Barkleys bakgrund:

– Det är rasistiskt och förhistoriskt, säger han till BBC.

Under rubriken "Ross Barkley: en ursäkt" bemöter The Sun, sent omsider den kritiserade publiceringen. De uppger att tidningen bett fotbollsspelarens familj om ursäkt och att de nu vill ursäkta Ross Barkley personligen:

"Vid tiden för publiceringen visste tidningen inte om Ross Barkleys bakgrund och vi ville aldrig förolämpa honom. Så fort som vi blev informerade om hans bakgrund togs artiklen bort från nätet.", skriver The Sun i ursäkten.

Tabloiden The Sun befinner sig sedan tidigare i en infekterad strid med staden Liverpool efter att tidningen spridit felaktiga uppgifter efter Hillsborough-katastrofen 1989 då 96 personer förolyckades under matchen mellan Liverpool FC och Nottingham Forest.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev