Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Thelma & Louise mörkade krisen in i det sista

Publicerad: 14 december 2016, 12:41

Karin af Klintberg, delägare i Thelma & Louise.

Foto: Pax Engström

In i det sista mörkade produktionsbolaget Thelma & Louise sin kris och blåste leverantörerna. Veckan före konkursen bjöd bolaget in sina tv-arbetare på fest, men berättade inte att fakturorna de skickat var värdelösa.


Ämnen i artikeln:

Thelma/LousieThelma & LouiseElin af Klintberg

Den 21 oktober är ett gäng tv-arbetare bjudna på öl och chips av Karin af Klintberg. De ska se scenskygge Peter LeMarc göra ett av sina få framträdanden hos Tomas Andersson Wij i SVT 1. De har gjort programserien, där även Veronica Maggio, Lars Winnerbäck och Timbuktu gästar, pratar och spelar.

De är frilansare eller NEP-anställda som har levererat teknik och folk från Blixten & Co som har kontrakterat artisterna. Alla har avtal med Thelma & Louise, där Karin af Klintberg är tredjedelsägare och styrelseledamot.

Men det ligger sordin över tillställningen. Trots att Peter LeMarc berättar öppet om cancerns fasor och gör klassikerna "Drivved" och "Little Willie John" så bra att Tomas Andersson Wij blir tårögd skorrar en falsk ton i rummet. Det är lysande tv, men stämningen märkvärdigt stel.

Förklaringen kommer som ett brev på posten senare i veckan. Det är ett svar på de medverkandes fakturor från Thelma & Louises CFO Gunnar Lundgren och lyder:
"Måste tyvärr informera om att bolaget sattes i konkurs 2016-10-31. Kontakta vår konkursförvaltare Liselotte Axelsson på telefon 08-40916000."

I klartext: "Tack för väl utfört arbete, men känn er blåsta på lönen."

Programmen spelades in fyra dagar i september på Vasateatern. NEP stod för teknik och Blixten & Co för artisterna. Producent var Karin af Klintberg, Daniel Zachrisson var SVT:s projektledare.

SVT betalade för programmen före och under produktionen. De medverkande skickade in sina fakturor till Thelma & Louise innan programmen började sändas i oktober. Recensionerna var goda och programmen hade som mest 670 000 tittare.

De 15 anställda på Thelma & Louise får statlig lönegaranti, men de som gjorde de sista programmen kan bara se sina fordringar fastställas nästa tisdag på edgångssammanträdet i tingsrätten. Sannolik­heten att de får några pengar är liten.
– Jag bjöd in redaktionen och skålade med dem med gott samvete, säger Karin af Klintberg. Jag hade ingen aning om när fakturorna var inskickade. Jag känner mig superärlig och trodde aldrig vi skulle gå i konkurs.

Thelma & Louise har varit tungt beroende av SVT som bolagets i stort sett enda kund för tv-produktioner. Just nu rullar "Historieätarna" i SVT 1 och kortprogrammen "Juicebaren" i SVT Play.

Thelma & Louise har tidigare förklarat konkursen med ett större förlustprojekt under våren. Det enda större projektet var då SVT:s kontrafaktiska serie "Tänk om" med Fredrik Lindström som sändes i tre avsnitt. Även om SVT är tuffa förhandlare när pengarna i en programslot tryter förefaller det orimligt att tre avsnitt fäller ett bolag med nära 30 miljoner i omsättning.

Dålig kostnadskontroll och bristande krisinsikt verkar vara mer rimliga förklaringar till den överraskande konkursen. Alternativet är en planerad konkurs med sikte på att starta om i nytt bolag.
– Vi satsade på kvalitetsproduktioner och det bar sig inte, förklarar Karin af Klintberg. Vi var för dåliga på att ta betalt. Varje produktion vi gjorde gick med förlust flera år. När reklamuppdragen inte kom in fick vi likviditetsproblem.

Karin af Klintberg är mycket upprörd över att Resumé har sökt finna en del av förklaringen till bolagets konkurs i upphovsrättsstriden om fjolårets jul­kalender. SVT har lagt locket på efter en uppgörelse med Sony Pictures Television. De licensavgifter som Sony har krävt har sannolikt betalats av SVT som också har tvingats radera programmen.

Thelma & Louise har, enligt Karin af Klintberg, inte drabbats ekonomiskt av upphovsrättsstriden.
– Resumé har publicerat faktafel när det gäller julkalendern.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.