Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Thente: Enfaldigt fingerpekande

Publicerad: 5 maj 2014, 12:44

Härom veckan skrev DN:s krönikör Jonas Thente en text om näthatare. Den blev attackerad av bland andra Aftonbladets Åsa Linderborg och Daniel Swedin. Nu svarar Johan Thente och kallar kritiken ett "enfaldigt fingerpekande".


I den kritiserade texten skrev Jonas Thente bland annat att det inte är näthatare som är ett problem, utan "vi".  Att näthatarproblemet ligger i klassfrågor, vars situation ska skildras i pjäser och skämtteckningar tills de förpassas till "historiens sophög".

Att det anonyma hatet måste förstås som ett tecken på ett samhälles kris – och på den intellektuella vänsterns svek.  

Resumé har tidigare rapporterat om kritikstormen Jonas Thentes artikel fick. Under de dryga två veckor som gått har fler personer kritiserat texten, bland andra journalisterna Maria Sveland och Kajsa Ekis Ekman.  

Kritiken har bland annat handlat om att näthatarna fördomsfullt målats ut som arbetslösa arbetarklassmän.  

Under kritikstormen skrev Jonas Thente i ett mejl till Resumé att han skulle svara "i sinom tid och när fler åsikter inkommit".  

Under måndagen publicerades så Jonas Thentes svar i DN, där han skriver att journalisternas inlägg i frågan "ger en fingervisning om att ansvaret för samhällsdebattens ökande aggressivitet och hotfullhet inte enbart kan lastas de så kallade näthatarna".  

Jonas Thente drar en jämförelse med dramatikern Ludwig Holbergs konstaterande: "Alla säger att Jeppe super, men ingen frågar varför Jeppe super".  

Han skriver att "den vänsterdebatterande generationen efter Stefan Jonssons (...) ersatt genuina försök att förstå med enfaldigt fingerpekande", något han menar kommer straffa sig i framtiden.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.