Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Thomas Backteman: Så blev jag socialdemokrat

Publicerad: 16 september 2013, 07:02

Foto: Pressbild.

Swedbanks före detta kommunikationschef, Thomas Backteman, har gått från vara Muf:are i ungdomsåren och kallats en av ”SAF:s blå kheremer” till att nyligen gå in och ta en aktiv roll i Socialdemokraternas valrörelse. På DI Debatt förklarar han varför han har bytt parti.


Ämnen i artikeln:

Thomas BacktemanSocialdemokraterna

”Om vi inte aktivt verkar för att utjämna klyftorna kommer  samhällstrenden att fortsätta och individualismen sliter isär samhället.  Sverige har blivit starkt för att staten är stark.” Så lyder budskapet  från Swedbanks förre kommunikationschef, Thomas Backteman, på DI Debatt  idag.

Han pekar på den gamla sanningen att man ska vara radikal när  man är ung och bli mer konservativ med stigande ålder och menar att han  själv har gjort en omvänd resa.

Thomas Backteman anser att det har  gått en trend i västvärlden under de senaste 20-30 åren med ökad  individualism, vilket även har ”drabbat Sverige.”

Han är övertygad om att svaret på framtidens utmaningar inte ligger i individuella lösningar:
”Sverige  har blivit starkt därför att staten är stark och vi har gemensamt  använt våra resurser på ett klokt sätt för att minska klyftorna.”

Thomas  Backteman är övertygad om att ifall vi inte aktivt verkar för att  utjämna klyftorna riskerar individualismen att slita isär samhället.

Han menar att historikern Christopher Laschs bok ”Eliternas uppror och sveket mot demokratin” är inne på helt rätt spår.

Christopher  Lasch menar att hotet mot demokratin kommer från eliten i takt med att  de i allt större utsträckning fjärmar sig från samhället och skapar egna  strukturer för boende, skola och sjukvård:

”Om de rika inte vill  vara med och solidariskt verka för det gemensamma samhället – varför ska  då andra vare de frågar sig Christer Lasch. Jag tror att det är en helt  riktig analys.”, skriver Thomas Backteman.

Han menar att vare sig man växer upp i Bergsjön eller Danderyd ska man ha samma förutsättningar för att lyckas i framtiden:

”Det  håller på att förändras, drivet av en skolpolitik som låter  föräldrarnas socioekonomiska förutsättningar avgöra barnens framtid.”

Thomas  Backteman menar också att det inte är den stora gruppen unga som  behöver stöd att komma in på arbetsmarknaden, utan en mindre grupp som  har ofullständiga gymnasiebetyg.

Han menar att ett klokt utnyttjande av resurserna vore att erbjuda denna grupp en kombination av utbildning och jobb:

”Detta  är några av anledningarna till att jag har blivit socialdemokrat och  bestämt mig för att aktivt jobba för att få till stånd ett  regeringsskifte hösten 2014.”, skriver Thomas Backteman på DI Debatt.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.