onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Thomas Mattsson: Det känns konstigt

Publicerad: 18 maj 2012, 09:25

Thomas Mattsson. Foto: Jonas Eltes.

Expressens vapenköp skulle visa hur lätt det var att få tag på illegala vapen i Malmö.
I dag fälldes tidningen av Malmö tingsrätt.
– Jag ska ärligt tillstå att det känns lite konstigt att Expressen fälls för att vi granskat och avslöjat illegal vapenhandel i ett reportage om den misstänkte serieskyttens härjningar – och att domen kommer samma vecka som Peter Mangs stått inför rätta i samma domstol...säger chefredaktören Thomas Mattsson till Resume.se.

Ämnen i artikeln:

Diamant SalihuThomas MattssonExpressenAndreas JohanssonMediaMedier

MH

Magnus Helander


I dag kom Malmö tingsrätts dom i vpenmålet mot Expressen.

Nyhetsreportern Diamant Salihu fälls för vapenbrott och döms till villkorlig dom och 30 dagsböter a´ 480 kronor.

Förre nyhetschefen Andreas Johansson, numera DI Weekend, fälls för anstiftan till vapenbrott och döms till villkorlig dom och 30 dagsböter a´ 450 kronor.

Chefredaktören Thomas Mattsson fälls också för anstiftan till vapenbrott och döms till villkorlig dom och 30 dagsböter a´ 1 000 kronor.

– Expressen lämnade alltså in en pistol till polisen, ett vapen som tidigare fanns i den undre världen, och för detta fälls vi nu, så beskedet från tingsrätten är väl att våra journalister nästa gång ska låta kriminella få behålla sina pistoler? Säger Thomas mattsson till Resume.se och fortsätter:

– Det var rätt att undersöka polischefers och politikers påståenden om den illegala vapenmarknaden i Malmö och det var, håller jag fast vid, rätt attlämna in pistolen till polisen så att den inte fanns kvar i kriminella kretsar.Vi hade kunnat strunta i det, för att skydda oss själva, men jag vill faktiskt påstå att Expressen är större än så.

Ska ni överklaga?
–     Vi  fick tyvärr ett negativt besked i första instans, men detta är ingen   lagakraftvunnen dom och nu ska vi läsa den noga för att ta ställning till  om viska begära prövningstillstånd i hovrätten. Det har ju sagts att  detta mål är så intressant att det bör prövas av Högsta domstolen eller  till och med Europadomstolen, men jag vill nog läsa domskälen några  gånger och diskutera med Expressens advokater, Ulf Isaksson och Esa  Kymäläinen, innan jag säger mer.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev