Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Thomas Mattsson hyllar HD:s dom

Publicerad: 21 december 2012, 13:37

Thomas Mattsson på Expressen.

Foto: Jonas Eltes.

Otto Sjöberg och Anders Gerdin fick i dag rätt i HD i det så kallade "spelmålet" mot Lotteriinspektionen. Nu hyllas beslutet i mediesvarige, däribland av Expressens chefredaktör Thomas Mattson.


Ämnen i artikeln:

Anders GerdinThomas MattssonOtto Sjöberg

Vad innebär det här publicistiskt för er?
– Domen påverkar inte vår journalistik – mer än att annonsintäkterna kommer att fortsätta att finansiera vårt innehåll. Men det är också viktigt att påminna om här: nämligen att spelbolagspengarna, enligt åklagarens tolkning av lagen, skulle gå till medieföretag baserade utanför Sverige och som inte investerar i publicistik här. Nu kommer de, tack vare HD:s dom, istället att gå till tidningar som Expressen som satsar på innehåll, säger Thomas Mattsson i ett mejl.

Vad innebär det kommersiellt?
– Vi kan fortsätta publicera spelbolagsannonser i alla våra mediekanaler. Det är viktigt, tycker jag, att Expressen inte tvingas att diskriminera spelbolag från andra EU-länder eftersom det ju handlar om företag som är seriösa och ofta börsnoterade.

Är det realistiskt att tro att ni kommer få in mer spelannonser efter detta?
– Det vill jag inte spekulera om, "spelmålet" handlade om en principfråga för mediebranschen. Det här var egentligen inte en process om annonser utan om tryck- och yttrandefrihet, och nu jag tycker att det var starkt av Otto Sjöberg och Anders Gerdin att orka driva processerna i alla rättsinstanser. Flera andra utgivare och tidningar vek ner sig under resans gång.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.