Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Thomas Mattsson namnger mediemän i text om Aftonbladet – kritiseras av konkurrenten

Publicerad: 4 december 2017, 06:32

Expressens chefredaktör skriver själv långt dokument över konkurrenten – mitt i Aftonbladets kris, Jan Guillou kritiserar Sofia Olsson Olsén och Frida Boisen blir programledare för Lyxfällan. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Aftonbladet och Sofia Olsson Olsén befinner sig under hårt tryck. Den senaste veckan stod det klart att publishern valt att stoppa publiceringen av det så kallade ”Dokumentet 2.0” som skulle samla vittnesmål om sexuella övergrepp och trakasserier från kvinnliga medarbetare på kvällstidningen. Ett beslut som fick de fem redaktören att hoppa av projektet. Vid sidan av detta kritiseras chefredaktören bland annat för sin journalistiska hantering av fallet Fredrik Virtanen. I en lång text publicerad under söndagen under rubriken ”Thomas Mattsson: En kärleksförklaring till Aftonbladet” redogör Expressens chefredaktör för konkurrentens historia blandat med spekulationer om vem som skulle tänkas kunna ta över i fall Sofia OO avgår. Två Schibsted-medarbetare som anklagas för sexuella trakasserier och övergrepp och som tidigare inte figurerat med namn förutom i Tidningen Arbetaren, namnges i Expressens text.

Under söndagen riktade flera Aftonbladet-medarbetare kritik mot Thomas Mattssons text. Bland annat tidningens politiske chefredaktör Karin Pettersson som skriver så här:

— Karin Pettersson (@AB_Karin) 3 december 2017Funderar på att skriva 500000 tecken om Expressens historia och alla kvinnor jag känner som inte stod ut med att jobba kvar där.

Även ledarskribenten Eva Franchell är kritisk.

— Eva Franchell (@EvaFranchell) 3 december 2017 För korrekta fakta om Dokumentet 2.0 hade du bara kunnat ringa @ThomasMattsson . Tex jag svarar alltid i telefon. https://t.co/hjDcljLqzR

Medievärldens chefredaktör Axel Andén kallar publiceringen "unik i sitt slag".

Fler reaktioner här:

— Bakjour (@Bakjour) 3 december 2017Lite som en flanör i förflutenhetens landskap, som går och namedroppar gamla chefredaktörer och plötsligt pekar ut två misstänkta, "och där går han" och "jahapp, där sitter han också". Och sen går vidare, gnolande på Wind of Change med Scorpions.
— Andreas Ericson (@neo_andreas) 3 december 2017en iaf för mig ganska oväntad och udda betraktelse över aftonbladets historia och nuvarande situation. https://t.co/ykqrqzHd5u
— ғʀᴇᴅʀɪᴋ sᴛʀöᴍʙᴇʀɢ (@stroemberg) 3 december 2017Har någon annan svensk seriös aktör namnpublicerat Reportern och Schibsted-chefen som Mattsson gör i sin krönika här? https://t.co/qxYlytTIHv
— Lotta Groning (@GroningLotta) 3 december 2017väldigt intressant heja Mattsson! https://t.co/5v0lq3ladM
— Eric Rosén (@detljuvalivet) 3 december 2017Tycker det är väldigt märkligt att @Expressen inte alls motiverar/förklarar två nya namnpubliceringar som görs i förbifarten i ett långt chefredaktörskåseri. https://t.co/FhWIif1O9R

Jan Guillou: Fel att sparka Heimerson
En av förra veckans stora snackisar var när Staffan Heimersson fick sparken som kolumnist från Aftonbladet. Den rutinerade skribenten och reportern som skrivit för tidningen sedan 1960-talet skrev först en krönika där han kritiserade #metoo och gav sedan i en intervju med Resumé uttryck för att uppropet "förstör vårt samhälle". Det blev för mycket för publishern Sofia Olsson Olsén. I en Aftonbladetkolumn under söndagen kallar Jan Guillou avpolletteringen av Heimersson för ett "panikbeslut".
"Saken blev sannerligen inte bättre av att hon först, som ansvarig utgivare, släppt igenom Staffans dumheter till publicering. För att sedan ta beslut om avsked när han, högst begripligt, höll fast vid sina högerståndpunkter när han intervjuades i Resumé."

Sofia Olsson Olsén svarar på kritiken
I ett svar till Jan Guillous kolumn i Aftonbladet klargör Sofia Olsson Olsén att hon förutom intervjun i Resumé att hon hade ett samtal med Staffan Heimerson där kolumnisten gav uttryck för åsikten "att kvinnors upplevelser av sexuella trakasserier och övergrepp inte är att ta på allvar". Vidare förklarar publishern att Aftonbladet ska vara en tidning med opinionstexter från höger till vänster och högt i tak, men att det råder en skillnad mellan yttrandefriheten och tryckfriheten. Att värnandet om det sistnämnda bygger på att hon som utgivare kan lita på att kolumnisten ställer upp för värderingarna som Aftonbladet tror på. "Det är inte en allmän rättighet att bli publicerad under mitt utgivarskap", skriver hon.

Frida Boisen – ny programledare för Lyxfällan
Frida Boisen, tidigare chefredaktör för GT och digitalchef på Bonnier Magazines & Brands blir ny programledare för "Lyxfällan". Det skriver Expressen. Det blir Frida Boisens första programledaruppdrag i linjär-tv. Hon har tidigare medverkat som expert på sociala medier i SVT och är även flitigt anlitat som konferencier och talare.
– Det känns jättekul, jag fick frågan om att bli programledare i "Lyxfällan" och kände direkt att det det skulle vara roligt. Det är ett viktigt och angeläget samhällsprogram som verkligen gör skillnad för människor. Det var bara att tacka ja, säger Frida Boisen till Expressen.

Granskar techjättars effekt på nyhetsmedier
Australiensiska myndigheter inleder en närmare granskning av nätjättarna Facebook och Google för att klargöra om de utgör ett problem för lokala nyhetsmedier i landet. Granskningen kommer efter att de klassiska nyhetsmedierna i landet har fått det allt tuffare i konkurrensen med sociala medier. Det skriver Engadget.

Facebook testar pre-rolls
Facebook ska enligt uppgifter till Adage vara när att testa pre-rolls i samband shower som streamas på plattformen. Den nya strategin kan ses som en helomvändning då Facebook länge varit emot pre-roll-formatet på grund av dess rykte som irriterande innehåll. I åratal har Mark Zuckerberg förbjudit pre-roll från Facebooks eko-system. Senast i juli sade Facebookgrundaren: "Vi behöver inte göra pre-rolls".  

SVT skrotar flera populära barnprogram
SVT kommer att skrota flera barnprogram som produceras i Göteborg, i stället kommer de att koncentrera produktionen av barnprogram till Stockholm och Malmö, rapporterar GP. Beslutet innebär att "Vem vet mest junior", "Årets sockerbagare" och "Dunderbluffen" försvinner ur tablån.  

Instagram testar knapp för att dela andras inlägg
Instagram påbörjar tester med en mängd nya funktioner. Bland annat möjligheten att dela andras inlägg på samma sätt som man kan göra på Facebook. Funktionen ska vara en av de mest efterfrågade bland Instagrams användare. Instagram testar också möjligheten att addera GIF-animationer i både Stories och i vanliga inlägg. Det är ännu inte klart om och när de nya funktionerna kommer att rullas ut brett. Det skriver The Next Web.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.