Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Thomas Mattsson rasar mot SVT:s nya matsajt

Publicerad: 28 september 2015, 09:44

Foto: Thomas Mattsson och SVT:s nya matsajt

När SVT lanserade Edit i våras mötte satsningen snabbt kritik från flera branschnamn. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson var en av belackarna. När SVT släpper en ny matsajt, till synes utan tv-innehåll, ser han den som en konkurrent till kommersiella aktörer.


Ämnen i artikeln:

SVTThomas Mattsson

Det var i helgen som Thomas Mattsson uppmärksammade matsajten på sin blogg sedan han tagit del av nyheten i SVT:s interntidning "Vi på tv".

"En ny matsajt – inte ett nytt teveprogram! – som blir en direkt konkurrent till kommersiella aktörer Få verkar ha uppmärksammat är att SVT alltså fortsätter att göra annat än tv, och dessutom gärna sådant som utmanar och försvårar för privatägda, oberoende medier.", skriver Thomas Mattsson i blogginlägget.

Thomas Mattsson menar att den textbaserade sajten utmanar kommersiella publicistiska aktörer som Mitt kök (Expressen) och Recept (TV4). Han anser också att sajten borde förhandsprövas eftersom det handlar om en ny tjänst.

Från SVT:s håll ser man inga anledningar till självkritik eftersom det enligt dem inte handlar om en ny tjänst.

– Sajten är kopplad till flera tv-program. Det är en service att publicera recepten på ett och samma ställe. Tidigare har de legat på SVT.se och text tv. Det är ingen ny tjänst utan handlar bara om att göra det så tydligt som möjligt för vår publik, att skapa ett mervärde till minsta möjliga kostnad, säger Lena Glaser som är programdirektör för interaktivt utbud på SVT till Resumé.

Vad säger du om kritiken att ni med sajten konkurrerar med kommersiella aktörer?
– Jag håller inte med Thomas Mattsson utan tycker snarare motsatsen; att det vore konstigt om vi inte tillhandahöll tittarna recepten på ett välordnat sätt. Det är relevant service.

Det är alltså inte en ny tjänst som behöver förhandsprövning enligt dig?
– Vi har inte samma bild. Det handlar om recept som vi samlar på ett och samma ställe. Det finns en önskad av den här typen av samlad information hos våra tittare.

Thomas Mattsson är fortfarande kritisk:
– Jag förstår att SVT vill samla alla sina recept på ett ställe, men kritiken handlar om det återkommande problemet med satsningar som Edit, SVT Opinion och nu senast en ny matsajt. SVT etablerar sig på digitala plattformar med ett innehåll som inte är direkt kopplat till tv-program, utan som görs i direkt konkurrens med privata aktörer, säger han till Resumé och fortsätter:

– Det måste vara möjligt att debattera SVT:s uppdrag, eftersom det är en angelägenhet för alla oss licensbetalare, utan att det med automatik avfärdas. Diskussionen om hur man kombinerar ett starkt public service, utan att det får en för dominerande ställning, förs redan i England och våra grannländer och den måste också kunna tas här.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

SVTThomas Mattsson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.