fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Thomas Mattsson: Stötande att GS strejkhotar Expressens tryckeri, men inte Aftonbladets

Publicerad: 10 maj 2016, 07:29

Foto: Jonas Eltes

UPPDATERAD. GS-facket hotar med strejk den 18 maj. Om facket väljer att strejka kommer tre tryckerier att drabbas, och därmed även många papperstidningar. Expressen är en av tidningarna som hotas, något som förargar chefredaktören Thomas Mattsson. Men GS-facket avfärdar hans kritik.

Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressenMediaMedier

LL

Louise Lindberg


GS är facket för skogs-, trä- och grafisk bransch, och tryckerierna som kan komma att ingå i strejken är Bold Printing Stockholm, Pressgrannar och V-Tab, vilka ansvarar för tryck av bland annat Expressen, DN, DI, Corren och Göteborgs Posten.

Det här är något som Expressens chefredaktör Thomas Mattsson tycker är förkastligt. I blogginlägget "Historiskt misstag med en strejk i tidningstryckerier år 2016" på Expressens sajt skriver han:

"Att 2016 medvetet förhindra dagspressens nyhetsförmedling och opinionsbildning vore ett historiskt misstag av ett fackförbund som påstår sig värna anställda i dagstidningsbranschen."

Strejken grundar sig i ett kollektivavtal som GS har lagt fram och önskar underskrift av Almega Medieföretagen. Kollektivavtalen innehåller ett nytt minimilönsystem och rätt till deltid för medlemmar som fyllt 60 år.

Thomas Mattsson menar också att det är extra stötande att GS-facket, som ett medlemsförbund i LO, väljer Expressens tryckeri för strejk och inte konkurrenten Aftonbladets tryckeri.

"Som chefredaktör för en privatägd kvällstidning på en konkurrensutsatt marknad där den andra aktören, socialdemokratiska Aftonbladet, delägs av LO är det naturligtvis också extra stötande att ett av LO:s medlemsförbund, alltså GS-facket, valt att strejkhota just Expressens tryckeri, men inte Aftonbladets..." skriver Thomas Mattson i sitt blogginlägg.

Efter denna artikels publicering har GS-facket kommit med ett genmäle:
Chefredaktören för Expressen, Thomas Mattson, tycker det är stötande att GS konfliktvarsel på tidningsområdet drabbar Expressen och inte Aftonbladet. Det är möjligt att man som chefredaktör ser politiska konspirationer överallt men på den här punkten kan vi lugna Mattsson.

Det konfliktvarsel som GS riktat mot Almega Medieföretagen drabbar förutom Aftonbladet också LO-ägda tidningen Arbetet. Blotta tanken på att politisera ett konfliktvarsel är otänkbart för GS. Vi har i uppdrag att förhandla fram bra villkor för våra medlemmar. Det är ett svårt beslut att varsla om konflikt, men i de fall det är nödvändigt är den enda och självklara utgångspunkten att varslet ska vara effektivt och främja en lösning.

Om Thomas Mattsson vill ägna mer energi åt denna fråga rekommenderar vi i all vänlighet att ta en kontakt med Almega Medieföretagen för att få till stånd ett kollektivavtal, istället för att odla felaktigt underbyggda konspirationsteorier.

Per-Olof Sjöö, förbundsordförande GS

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev