Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Thomas Mattsson tar Ulf Nilson i försvar

Publicerad: 3 januari 2013, 23:44

Thomas Mattsson

Foto: Jonas Eltes

I går skrev Expressens frilansande skribent Ulf Nilson en krönika för den främlingsfientliga tidningen Dispatch International. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson försvarar honom och ser inga hinder till att ta in Ulf Nilsons texter även i fortsättningen. – Ulf är ju fristående skribent väljer och han sina uppdrag själv, skriver Thomas Mattsson till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressenUlf Nilson

I går rapporterade Resumé om att Expressens mångårige medarbetare Ulf Nilsson skrev en krönika för den främlingsfientliga publikationen Dispatch International.

Den kontroversiella skribenten som regelbundet skriver krönikor i Expressen på frilansbasis försvarade sig i en intervju med TT-Spektra. Enligt Ulf Nilson kände han inte till Dispatch International som publikation innan han tackade ja till uppdraget.

Nu får han stöd av Expressens chefredaktör Thomas Mattsson som i ett långt blogginlägg sent i går kväll framförde att han Ulf Nilsons text som "gästkrönikör" på sajten var okontroversiell i sitt innehåll och fritt från pressetiska övertramp.

I blogginlägget framkommer även att Ulf Nilson varit kontakt med Expressens biträdande chefredaktör Per-Anders Broberg och berättat om sin ovetskap om Dispatch International.

I samband med Ulf Nilsons krönika i går kontaktade Resumé Thomas Mattsson, som har semester, via mail. Så här svarade han i går kväll:

Hur ser du på att Ulf Nilson börjar skriva för Dispatch International?
– Det gör han inte. Ulf blev, av en person han känner och tidigare jobbat med, tillfrågat om att skriva en text till en ny tidning. Ulf är frilans och tackade ja. Men han visste inte riktigt vilken sorts publikation det handlade om, och när han insåg det så insåg han också sitt misstag och har förklarat för oss att han aldrig mer ska skriva för Dispatch International. Han inser säkert att hans namn kan utnyttjas av främlingsfientliga grupper, och det är förstås olyckligt. Men generellt är förstås min policy att värna tryck- och yttrandefrihet, och då måste förstås debatt föras varhelst den kan.

Ser du någonting problematiskt med att Ulf Nilson börjar skriva för Dispatch International?
– Ulf är ju fristående skribent väljer han sina uppdrag själv. Jag kanske borde vara populist och säga att bara de som tycker som Expressens ledarsida och Thomas Mattsson får föra fram sina ord i Expressen, men jag tror på det fria ordet och det är bland annat därför som jag själv ibland skriver artikelkommentarer i mitt eget namn på främlingsfientliga sajter. Det är väl ingen som tror att Expressens chefredaktör är rasist bara för att jag polemiserar med rasister och låter mig publiceras i debatter där? Herregud, jag tycker att vi ska ha mer opinion och mindre självcensur.

Har du pratat med Ulf Nilson om hans nya uppdrag och i så fall vad har framkommit i diskussionen?
– Nej, jag har inte haft orsak att tala med Ulf. Mitt engagemang för tryck- och yttrandefrihet är nog tämligen känt och, utan att vilka låta dryg, så tror jag att Expressens hållning när det gäller exempelvis integration och främlingsfientlighet också är väldokumenterat efter 68 års utgivning.

Är det här förenligt med Expressens värdegrund?
– Ulf Nilson är frilans och hans åsikter är inte Expressens, lika lite som att man kan dra likhetstecken mellan andra åsikter på exempelvis Sidan 4, Kulturen, insändarsidan eller vilka som nu är fristående skribenter i tidningen. Jag är tvärtom mån om att vi, inom ramen för Tryckfrihetsförordningen och de pressetiska reglerna, låter så många som möjligt komma till tals.

Kommer Ulf Nilson att fortsätta att skriva för Expressen?
– Det är snart 50 år sedan Ulf Nilson började skriva i Expressen. Jag är inte alltid överens med hans åsikter – men det var nog inte heller Olof Palme, PG Gyllenhammar eller för den delen Bo Strömstedt. Ulf är en kontroversiell skribent. De som vill ha medhåll kan själva välja vilka de följer på exempelvis Twitter, men i en publicistisk produkt som en nyhetstidning tvingas man möta också åsikter som man inte instämmer i. En del gillar inte det, jag älskar den spännvidden.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.