Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Tiden ber Henemark om ursäkt för kungabilden

Publicerad: 8 oktober 2012, 08:23

Faksimil från Tidens blogg.

(S)-tidningen Tiden ber Camilla Henemark om ursäkt efter att hon hotat med att stämma tidningen för publiceringen av den omtalade kungabilden.


Resumé var förra veckan först med att visa det nu omtalade fotomontaget  på kungen och hans vänner från (S)-tidningen Tiden. Bilden, gjord av  Elisabeth Ohlson Wallin, föreställer kungen och hans vänner bakom  ett bord där en naken Camilla Henemark ligger, täckt av pizzor. På  golvet kryper drottning Silvia och skrubbar bort ett hakkors

– Någon tycker säkert att den är osmaklig, någon annan att det är kul.  Förhoppningsvis får den folk att tänka efter. Elisabeth är en konstnär  som alltid tar ställning för de längst ner och hon sparkar uppåt, sa  Daniel Suhonen, Tidens chefredaktör, till Resumé då.

Sedan dess har  kungahuset, med riksmarsalken Svante Lindqvist i spetsen, gått ut med  ett för dem ovanligt fördömande av bilden.

"Med anledning av den bild av ett fotomontage som tidskriften Tiden har  offentliggjort vill riksmarskalken, efter samråd med hovauditören, göra  följande uttalande:Ingen skall behöva tåla vad som helst. Detta gäller  även Kungen och Drottningen. Bilden är kränkande, sårande och  illvillig."

Kungahusets agerande gjorde att även Camilla Henemark, som på bilden  ligger naken på ett bord täckt endast av pizza, reagerade och hotade med  att stämma tidningen.

Nu ber Tidens chefredaktör, Daniel Suhonen, om ursäkt till Camilla  Henemark i ett blogginlägg och menar att det inte fanns någon avsikt att  sparka mot henne:

”Uppsåtet har varit just feministiskt: att med satiren som redskap  granska de män som uppenbart utnyttjat sin ställning mot kvinnor. Men om  den kvinna som sätts att gestalta det blir upprörd måste man säga det  enda rimliga, nämligen: Förlåt. Min avsikt med att publicera  Kungamiddagen var inte att Camilla Henemark skulle hamna i kläm eller  bli ledsen. Har du blivit det ber jag om ursäkt”, skriver Daniel  Suhonen.

Linus Fremin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.