Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Tidigare anställda vittnar om mobbnings- och tystnadskultur på Perfect Day

Publicerad: 26 september 2018, 12:18

Perfect Day-koncernen leds av systrarna Amanda Schulman, kreativ chef, och Hannah Widell, vd.

Foto: Sara Mac Key

Uppdelningar i A- och B-lag, gråtande personal och härskartekniker från företagsledningen. Åtta tidigare Perfect Day-anställda berättar för Resumé om ett bolag där den som säger ifrån åker ut.


Ämnen i artikeln:

Daisy GraceAmanda SchulmanHannah WidellPerfect Day MediaPerfect Day

Hannah Widell och Amanda Schulman är två av det nya Mediesveriges absoluta superstjärnor. Genom "Fredagspodden" och sina sociala kanaler når de varje dag ut till hundratusentals unga män och kvinnor i landet. Som grundare av mediekoncernen Perfect Day har de även knutit till sig en rad framträdande profiler och lanserat nya varumärken som Daisy Grace samt fått mångmiljoninvesteringar från Bonnier.

De har tagit sina personliga varumärken och lyckats bygga ett bolag med en omsättning på 64,5 miljoner kronor (2017) kring dem. Det är ingen överdrift att säga att de två är stora förebilder för många unga som vill ge sig in i mediebranschen.

Det här är berättelsen om några av de som sökt sig till bolaget, men antingen lämnat Perfect Day på eget bevåg eller blivit uppsagda. Resumé har talat med åtta personer som jobbat på bolaget mellan 2014 och inledningen av 2018. Alla har oberoende av varandra bekräftat missförhållandena.

****

Det började med att Resumé tidigare under hösten uppmärksammade att 15 frisörer på bolaget Beautybar by Hannah&Amanda, tidigare känt som Daisy Grace, hade fått lämna sina tjänster. Frisörerna hade fått lämna bolaget efter att salongerna bytt inriktning.

– Det är aldrig roligt när någon behöver lämna sitt jobb men det blev en för stor krock mellan vår vilja att satsa på kortare behandlingar och det hantverk som faktiskt frisöryrket innebär och jag tror att man som frisör vill och ska jobba någonstans som har förmågan att satsa på ens yrke, berättade Perfect Day-vd:n Hannah Widell för Resumé i samband med artikeln och menade att de skulle styra om strategin för salongerna.

Efter artikeln hörde flera personer av sig om att Resumé bör ta en titt på Perfect Days personalomsättning de senaste två åren. Resumé har mottagit en lista med 20 namn som lämnat bolaget de två senaste åren, både frivilligt och efter att ha fått sparken. Under den perioden har Perfect Day enligt bokslutet haft mellan 16 och 24 anställda. En källa menar att det rör sig om dubbelt så många som lämnat bolaget.

– De senaste två åren har 39 personer lämnat, och då räknar jag inte ens med de praktikanter som flyger in och ut lika fort som de kom. Det kan självklart ske felrekryteringar men att så många valt att lämna eller fått sparken säger en del om stämningen där, berättar en källa.

Hannah Widell, vd på Perfect Day Media, svarar på Resumés frågor längre ner i artikeln. Angående antalet personer som slutat på bolaget, säger hon:

– Vi driver ett antal bolag i vår koncern där av en salongsverksamhet där det generellt är hög personalomsättning och där vi varit tvungna att satsa på lönsamhet och därmed har många frisörer frivilligt sagt upp sig eller blivit uppsagda på grund av arbetsbrist.

LÄS MER: Så byggde Hannah och Amanda sitt imperium

Bilden som tecknas av Resumés källor är att många unga, främst kvinnor, söker sig till bolaget i hopp om att få jobba med sina förebilder och få en chans på ett av Sveriges mest uppmärksammade mediebolag. Flera såg innan de började på Perfect Day upp till Hannah Widell och Amanda Schulman som företagsledare och att de i sin podd tog upp viktiga ämnen som psykisk ohälsa.

– När man kommer dit inser man direkt att det är rent skådespeleri, de är två helt olika personer i podden och internt. Kollegor har blivit hotade med uppsägning om de inte slutar själva, och att de i så fall inte skulle få några referenser.

Flera källor som Resumé har talat med uppger att hur man behandlas av ledande personer på bolaget, främst Hannah Widell och Amanda Schulman, beror på hur stor följarskara man har i sociala medier. Vissa menar att personalen blivit implicit indelade i ett A- och ett B-lag. I A-laget ingår Perfect Days profiler och anställda med stort genomslag som får följa med på flotta middagar, events och får andra förmåner. I B-laget finns de "vanliga anställda" som istället får servera på middagarna och i allmänhet behandlas med bristande respekt. Enligt uppgift rör sig behandlingen om alltifrån ignorering till att de får veta att de istället för sina vanliga arbetsuppgifter får boka olika behandlingar till systrarna. Resumé har talat med personer inom båda "lagen".

– Det är som en dålig version av filmen "Mean girls", berättar en källa. De hånar praktikanter, vill inte beblanda sig med dem och låter dem exempelvis inte få följa med och fira när vi hade gjort någonting stort. Det hände flera gånger i veckan att någon började gråta på grund av hur de blev behandlade, säger en källa.

– De som hade många följare i sociala medier höjdes till skyarna medan de på golvet var som luft, berättar en annan källa.

LÄS MER: Felicia Lagerwall har lämnat Perfect Day – Hannah Widell tillbaka som vd

När anställda lämnade bolaget, både de som fick sparken och de som frivilligt valde att lämna, skedde det enligt Resumés källor med kort varsel. Någon kunde medverka på ett möte den ena dagen men vara försvunna dagen efter.

– När någon försvunnit togs det inte ens upp på måndagsmötena. Det kändes heller inte som att man kunde gå till HR-chefen och berätta om problemen eftersom man då visste att det skulle gå direkt till Hannah och Amanda. HR på Perfect Day är mer en funktion för Hannah och Amanda snarare än för de anställda.

Den höga personalomsättningen i kombination med utebliven information innebar enligt Resumés uppgifter att många oroade sig över om de själva skulle få behålla sina jobb. Inofficiella stödgrupper bildades för de som oroade sig allra mest. Enligt en källa är det flera anställda som, på grund av situationen, haft fortsatta psykiska problem även efter att de lämnat Perfect Day.

– Det var svårt att prata med de andra för man visste inte vem man kunde lita på. Hannah och Amanda har själva sagt att om man inte trivs så är det bara att lämna, men har man inte en massa pengar på banken är det inte så lätt. Alla har räkningar att betala. Om man dessutom är psykologiskt nedbruten och inte får några referenser från Perfect Day har man inte självförtroendet som krävs för att söka sig vidare.

Merparten av Resumés källor menar att problemen började kring årsskiftet 2016/2017, i samband med att Perfect Day köpte upp två frisörsalonger och startade Daisy Grace, numera Beautybar by HannahAmanda. Innan dess beskriver flera en arbetsplats med bra stämning.

– När jag kom in kändes det verkligen som ett ungt och sprakande arbetsplats. Här ville man göra mycket. Både Hannah och Amanda är jätteduktiga entrepenörer som brinner för nyskapande men längs vägen har de glömt bort de anställda, berättar en källa.

– I början kändes allt jättebra och jag upplevde inte alls den stämning som kom senare, säger en annan.

Men hur mycket av missnöjet har nått Hannah Widell och Amanda Schulman? Som tidigare nämnts har HR-avdelningen varit underrättad. Vid ett tillfälle fick de förklaringen att beteendet skedde på grund av att Hannah Widell och Amanda Schulman var stressade.

– Det är total bullshit. Det kan tyckas vara en liten grej men man svarar på folk som hälsar.

Flera källor pekar på en kultur där ingen vågar ifrågasätta företagsledningen, av rädsla för repressalier. Trots tystnadskulturen menar de dock att ledningen var medveten om problemen.

– Sa man något som gick emot dem märkte man direkt att man fick en sämre behandling, det var mycket dolda regler och härskartekniker. Trots det skulle de ljuga om de sa att de inte var medvetna om problemen.

En av Resumés källor menar att hen själv klarat sig bra men att hen fått se både vänner och kollegor fara illa.

– Jag har sett dem gå under och vill se till att ingen börjar där utan att veta vad de ger sig in på.

LÄS MER: Resumés helgintervju med Hannah Widell

Men trots den mörka bild som målas av flera av de som Resumé talat med finns också de som har en helt annan uppfattning. Daniel Redgert var pr-chef på Perfect Day Media mellan 2015 och slutet av 2017. Han har tidigare i år, i podden "Redgert & Dietz", berättat om den vuxenmobbning han anser pågår på Perfect Day. När Resumé når honom har han dock inget annat än gott att säga om bolaget.

– Jag hade 2,5 fantastiska år och fick möjligheten att förverkliga många av mina drömmar, berättar han för Resumé men vill inte kommentera saken ytterligare.

Även Michaela Hamilton, som jobbade på Perfect Day i tre år, bland annat som pr-ansvarig, har bara positiva minnen från sin tid som anställd. Inte heller hon vill kommentera saken ytterligare.

Hannah Widell är som vd på Perfect Day ytterst ansvarig för personalfrågor. Hon väljer att svara på Resumés frågor via mejl.

Hur ser du på Resumés uppgifter?

– Det är alltid svårt att bemöta anonyma påståenden, särskilt när de som du beskriver inte är enhetliga. Men personliga upplevelser är just personliga, vilket jag respekterar. Jämställdhet och arbetsmiljö är viktiga frågor för oss personligen och som bolag, varför vi tar dessa uppgifter på stort allvar. Vi har haft och har fortfarande mycket att jobba med och under perioder när Perfect Day har växt eller omstrukturerats har det ibland lett till att saker som inte borde brista har brustit. I andra fall tror vi helt enkelt att det, precis som på andra arbetsplatser, ibland kan uppstå situationer där arbetsgivare och anställda helt enkelt är oense och där det enda rimliga är att gå skilda vägar. Det som beskrivs, att vi har anställda som även arbetar som influencers/profiler, innebär att det ingår i deras arbetsbeskrivning att delta på event, medan andra arbetar mer operativt med planering och genomförande, tror vi inte är något unikt för vår arbetsplats.

Om du inte delar den bilden, varför tror du att Resumés källor upplevt det så?

– Jag tror att det finns och har funnits mycket vi kan förbättra. Och när vi har gjort om i bolagen och ibland även sagt upp folk är det givetvis beklagligt men naturligt att det uppstår besvikelse.

Hur ser du på uppgifterna om att Perfect Days anställda är implicit indelade i ett A- och B-lag?

– Denna uppgift vill jag bestämt dementera. Perfect Day är ett lag där alla behöver jobba tillsammans. Sedan kan olika personer ha olika ansvarsområden och förväntningar på sig i respektive roll. Återigen inte unikt för vår arbetsplats.

Kände du till att det funnits ett missnöje?

– Jag har förstått att missnöje och besvikelse uppstått när vi gått skilda vägar med några av våra före detta medarbetare.

Flera källor har vittnat om att anställda blivit hotade med uppsägning om de inte själva sagt upp sig, hur ser du på de uppgifterna?

– Det här är uppgifter som för mig är helt främmande. Vi har aldrig hanterat ett avslut på ett sådant sätt.

Flera källor uppger att anställda tagit upp problemen med er HR-avdelning men att de känt en rädsla för att det skulle innebära reprimander, hur ser du på det?

– Det är givetvis ingen kultur vi vill att folk ska uppleva på Perfect Day. HR-avdelningen hos oss har aldrig mottagit ärenden av denna karaktär under en persons anställning, vilket inneburit att vi inte kunnat vidta åtgärder i tid. Däremot har vi mottagit feedback vid exit-samtal, som på de flesta andra arbetsplatser och dessa tar vi givetvis lärdom av framåt.

Flera källor uppger att stämningen på Perfect Day drastiskt förändrades till det sämre i samband med att ni startade upp Daisy Grace, idag Beautybar by HannahAmanda, hur ser du på det?

– Vi hanterade inte den förändringen på ett bra sätt, saker gick för fort. Sedan dess har vi försökt justera för att organisationen ska fungera bättre.

Kommer ni att se över er personalpolitik?

– Ja, det är ett pågående arbete.

Hur skulle du beskriva arbetsmiljön och personalpolitiken på Perfect Day idag?

– Det finns alltid saker man kan göra för att bli bättre. Vi har ett bra team som vi är stolta och glada över och försöker ge dem både frihet, mandat och stöd för att utveckla verksamheten och sig själva. Men det känns fel att jag som chef ska recensera arbetsmiljön. Vi försöker lyssna på våra medarbetares intryck.

Enligt en av uppgiftslämnarna har 39 personer lämnat frivilligt eller fått sparken från företaget de två senaste åren, stämmer den siffran? Om inte, hur många har lämnat under den perioden?

– Vi driver ett antal bolag i vår koncern där av en salongsverksamhet där det generellt är hög personalomsättning och där vi varit tvungna att satsa på lönsamhet och därmed har många frisörer frivilligt sagt upp sig eller blivit uppsagda på grund av arbetsbrist.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.