Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Tidigare försvarsministern: Man kan inte lita på medier

Publicerad: 15 januari 2016, 07:34

Peter Wolodarski, Anders Björck och Karin Pettersson i Gomorron Sverige.

Foto: SVT Play

Tidigare försvarsministern säger att man inte ska lita på medierna, Spotifys reklamflopp och Charlie Hebdo i blåsväder.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterKringlan SvenssonPeter WolodarskiKarin PetterssonCharlie HebdoMorgonsvepet

Tidigare försvarsministern: Man kan inte lita på medier
I dagens Gomorron Sverige i SVT diskuterades veckans avslöjande om hur polisen mörklagt sexövergreppen vid sommarfestivalen We are Sthlm två dagar i rad. I nyhetspanelen deltog Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski, före detta försvarsministern och landshövdingen Anders Björck och Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson. Här säger Anders Björck att man inte klan lita på dagens medier.
Diskussionen började om hur DN tänkte vid granskningen av polisens mörkläggande. På frågan om varför DN hade uppgifter som inte publicerades svarar Wolodarski:
– Vår affärsidé är att berätta om viktiga händelser i samhället. Det här är relevant. Men vad som är viktigt för oss är att vi måste vara säkra på uppgifter som vi publicerar. När vi fick tipset i augusti fanns en osäkerhet och vi kom inte ända fram den gången. Då är det bättre att avvakta.

Kan ni se risken att samhällsfunktioner och media tar politiska hänsyn?
– Det kan inte vara så att vi har en situation där seriösa medier får kritik för att man inte publicerar när man inte vet. Det skulle leda till en farlig utveckling, säger Karin Pettersson.

Det rullade upp i media efter det som hände i Köln. Hade det aldrig kommit fram annars?
– Jag representerar ingen tidning utan folkets röst här i panelen. Det förekommer olika former av debatt, dels i media, dels på nätet, dels vid kaffebordet. Det är väldigt viktigt att man kan lita på mediers information och att de inte mörkar, säger Anders Björck.

Wolodarski: Anser du att man inte kan lita på medier?
– Ja.

Wolodarski: Att man inte kan lita på medier? Det är rätt allvarliga anklagelser.
– Frågan är om man ska tala om varifrån folk kommer. Den problematiken har ni i media.

Se klippet här.

Spotifys reklamflopp – så lite drar de in
Spotify har 45 miljoner gratislyssnare och 15 miljoner betalande användare. Gratislyssnandet innebar reklamintäkter - men enligt Breakits beräkningar blir utslaget endast 20 kronor per år och lyssnare. Enligt Breakit drog Spotify in 916 miljoner kronor via annonsering under 2014, vilket motsvarar knappt en tiondel av Spotifys totala årsomsättning på drygt tio miljarder kronor. Spotify betalar ut 70 procent av sina intäkter till rättighetsinnehavare. Men ju fler gratisanvändare, desto mindre pengar får rättighetsinnehavarna.

Charlie Hebdo i blåsväder - kopplar Alan Kurdi till sexövergreppen
Den franska satirtidningen Charlie Hebdo får kritik för att vara rasister. I det senaste numret av tidningen driver man med den treårige flyktingen Alan Kurdi, som hittades drunknad på en strand i Turkiet i somras. Tidningen ritar Alan Kurdi på stranden och kallar honom till sexförbrytare, med koppling till den senaste raden sextrakasserier i Europa, däribland Köln och Cologne och även städer i Sverige. Till omslaget hör rubriken ”Vad skulle lille Aylan blivit när han blev stor?”
Charlie Hebdo har legat lågt sedan skjutningarna på tidningen i januari 2015 då 11 medarbetare dog. Nu ifrågasätter många tidningen om de är rasister eller bara väldigt offensiva, rapporterar CNN. Charlie Hebdo har själva inte kommenterat det nya omslaget.

— Sunny Hundal (@sunny_hundal) January 13, 2016Disgusting cartoon in Charlie Hebdo ("what would've become of Aylan had he grown up? A groper") via @faizaz pic.twitter.com/iB4myFb1ke

Hundraåringen kan få uppföljare
Filmsuccén ”Hundraåringen” kan komma ut i en andra del under 2016. Det skriver Expressen. Det är manusförfattaren Felix Herngren som ger beskedet. Finansieringen är dock inte helt klar.
– Vi får se om det blir i år, eller början på nästa. Vi kommer besluta oss om någon vecka. Det kan bli en julpremiär, säger han till tidningen.
Hundraåringen nominerades igår till en Oscar för bästa smink och hår.

Reklamintäkter Rio-OS: Överstiger en miljard dollar för NBC
Enligt Seth Winter, försäljningschef på NBC Sport och NBC Universal News, så kommer tv-bolagets reklamintäkter för OS i Rio i sommar överstiga spelen i London 2012. NBC förväntar sig att annonsförsäljningen kommer överstiga en miljard dollar, som var vad de sålde till London. Digital försäljning kommer stiga med 50 procent, säger Winter till Adage.

Facebooks COO donerar miljoner till välgörenhet
Sheryl Sandberg, operativ chef på Facebook, donerar aktier värda 31 miljoner dollar till olika välgörenhetsorganisationer. Hon tar därmed samma beslut som grundaren Mark Zuckerberg gjorde i december, då han donerade 99 procent av han och hustruns Facebookaktier. Sheryl Sandbergs pengar är öronmärkta till organisationer för kvinnor. Hon planerar också att ge pengar till utbildningsgrupper.

Kringlan mottar pris efter skandalen
Komikern Kringlan Svensson hamnade i stort blåsväder i fjol då han gick till grovt angrepp mot Aftonbladets kulturredaktör Åsa Linderborg i podcasten ”Alla mina kamrater”. Nu får han Johnny Bode-priset för sin skandal. Priset har delats ut till personer som begått misstag under det gångna året.
"Välförtjänt! Har inte fått pris sen jag spelade inomhusfotboll med luddig gul boll”, skriver Kringlan Svensson på Twitter.
Johnny Bode var låtskrivare med en brokig karriär.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.