Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Tidigare medlem av Researchgruppen PO-anmäler Dagens Samhälle

Publicerad: 19 mars 2015, 09:08

Dagens Samhälle publicerade reportaget om Researchgruppen tidigt i morse

Foto: Skärmdump från Dagens Samhälle

UPPDATERAD Ola Sandstigs granskning av Researchgruppen stoppades av tidningen Fokus. Tidigt i morse publicerades reportaget i stället av Dagens Samhälle. Nu PO-anmäls tidningen av Researchgruppens tidigare medlem Martin Fredriksson.


Ämnen i artikeln:

Dagens SamhälleMats EdmanResearchgruppen

Resumé har tidigare berättat om hur Fokus stekte Ola Sandstigs granskning av Resarchgruppen för en dryg vecka sedan. Fokus ansvarige utgivare Anna Körnung var bland annat kritisk till att Ola Sandstig kontaktat den rasistiska sajten Fria Tider i sitt researcharbete. Ett annat argument för att texten stoppades var att den inte höll för en faktagranskning.

Tidigt i morse publicerade Dagens Samhälle Ola Sandstigs reportage på sajten. I en text förklarar tidningens publisher Mats Edman beslutet att ta in texten.

"Några av männen bakom Researchgruppen har nära band till den kriminella, autonoma extremvänstern. Man ägnar sig åt att kartlägga människor med oönskade åsikter. De har tankat ner miljontals uppgifter från 100 000-tals konton hos Flashback, Avpixlat och liknande sajter.

Självfallet ska rasister bekämpas, men ur ett demokratiskt perspektiv är Researchgruppens metoder och enorma åsiktsregister djupt problematiska. Med journalistflaggan i topp och gräddfil till Aftonbladet och Expressen får de både makt och skydd. Varken personuppgiftslagen eller Datainspektionen biter på gruppens svällande databaser.", skriver Mats Edman bland annat i texten.

Att reportaget publiceras är också viktigt för att reportern ska få upprättelse, skriver Mats Edman:

"Principiellt är det viktigt att Ola Sandstigs reportage blir publicerat och att hans journalistiska yrkesheder rentvås från alla falska påståenden om honom."  

För Dagens Media berättar Martin Fredriksson, tidigare medlem av Researchgruppen och föremål för granskningen, att han tänker PO-anmäla Dagens Samhälles publicering. Martin Fredriksson är bland annat kritisk till att det inte nämns i texten att han friades från en mordbrand på McDonalds.

– Det är så mycket felaktigheter i texten. Jag har också gjort en anmälan till Yrkesetiska nämnden eftersom att Ola Sandstig vägrade berätta var texten skulle publiceras. PO-anmälan gör jag för att bemöta uppgifterna i texten, säger han till Dagens Media och fortsätter:

– Men det allvarligaste är att Ayman Osman hängs ut som medlem i Researchgruppen när han aldrig har varit med. Det berättade Mathias Wåg ingående om när han intervjuades och vi har massor av dokumentation som styrker att han inte var medlem.

När Resumé får kontakt med Dagens Samhälles publisher Mats Edman hänvisar han frågor om sakinnehållet till Ola Sandstig. PO-anmälningen kommenterar han:

"När det gäller eventuella anmälningar till PO etc etc får vi hantera sådana processer i sedvanlig ordning".

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.