Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Tidningarna pressar Google – nazistvideo kvar på Youtube

Publicerad: 6 mars 2018, 06:35

Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen.

Foto: Jonas Eltes

Tidningar riktar kritik mot oförmågan att hantera hatiskt innehåll på Youtube, rekordfå såg Oscarsgalan och Facebook medger enkät-tabbe. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterFacebookExpressenGoogle

Tidningarna pressar Google – nazistvideo kvar på Youtube
Resumé rapporterade i går om att branschorganisationer som Utgivarna, Svenska journalistförbundet och Tidningsutgivarna (TU) kräver att Google tar krafttag mot hatiskt innehåll från exempelvis Granskning Sverige. Bakgrunden är kritiska artiklar i både DN och Expressen.

TU skickade ett öppet brev till justitieminister Morgan Johansson (S) som under gårdagen svarade:
"Från regeringens sida för vi gärna en dialog med Google, Youtube och andra plattformar om självreglerande åtgärder och ett ökat ansvar för dem att ta bort olagligt innehåll. Regeringen kommer att bjuda in TU för att få en bild av de problem de stött på i sina kontakter med plattformarna" sa han i ett skriftligt uttalande till DN.

I går kväll avslöjade Expressen att ett klipp med en sympatisör från den nazistiska rörelsen NMR tillåts ligga kvar på Youtube, trots att en symbol som kopplas till Nazitysklands krigsförbrytelser syns i klippet. Mannen har tidigare dömts för att ha spridit nazistpropaganda via Youtube.
"Google måste börja ta ansvar för det innehåll som sprids på internetjättens plattformar. Det är inte rimligt att Google exempelvis hjälper användare att hitta till nazistiska sajter" skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i en bloggpost.

Dagens Nyheter har publicerat en ledare med rubriken "Nätjättarna är inte våra vänner" där de kräver skärpt lagstiftning.

Rekordfå såg Oscarsgalan
Söndagens gala sågs av 26,5 miljoner amerikaner, jämfört med fjolårets 32,9 miljoner. Årets notering är den sämsta någonsin. Tidigare bottennotering gjordes 2008 när "bara" 32 miljoner människor kollade på Oscarsgalan, skriver TT.

Kim Walls sista reportage publicerat – ska hjälpa andra ut i världen
I slutet av februari publicerades Kim Walls sista artikel. Det är ett reportage från Marshallöarna om bland annat klimatflyktingar, gjord i samarbete med två kollegor, som publiceras i Mashable.
I en intervju med TT säger Kim Walls mamma Ingrid att dottern ska ihågkommas för sin journalistiska gärning. Redan några dagar efter hennes död startades en minnesfond som ska hjälpa andra unga kvinnliga journalister att komma ut i världen.
– För alla blir det här ett sätt att fokusera på en fortsättning, i stället för på att det tog slut den här kvällen i den här ubåten. Detta innebär att hon kommer att leva vidare, säger Ingrid Wall till TT.

Google säljer rekommendationstjänst
Google säljer nu sin restaurangbetygspecialist Zagat till The Infatuation, rapporterar New York Times. Google köpte bolaget för sju år sedan för omkring 151 miljoner dollar, men säljer det nu till ett appbolag.

Facebook medger enkät-tabbe
I helgen skickade Facebook ut en enkät till användare som handlade om så kallad "grooming". En fråga löd: "Om du tänker dig en idealvärld där du kan bestämma över Facebooks policy, hur skulle du hantera följande: Ett privat meddelande där en vuxen man ber en 14-årig flicka om sexiga bilder?". Användaren fick sedan ett antal svarsalternativ, men inget av dem handlade om att varsko polis eller andra myndigheter. Facebook har nu bett om ursäkt för utformningen av enkäten, rapporterar The Guardian.

House of Cards-trailer utan Spacey
Trailerns för den sista säsongen av House of Cards har nu publicerats – utan den tidigare huvudrollsinnehavaren Kevin Spacey som har anklagats för övergrepp. Nu är det istället Robin Wright som står i centrum för dramat. Den avslutande säsongen kommer att visas på Netflix i höst.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.