Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Tidningen Metro till salu

Publicerad: 23 maj 2017, 06:14

Print ingår inte Christen Ager-Hanssens strategi för framtiden, så reagerar de brittiska medierna efter terrorattacken och Twitter överväger betallösning. Det är några av rubrikerna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

TwitterMetroChristen Ager-HanssenMats Qviberg

Tidningen Metro till salu
Metros papperstidning är till salu. Det säger Christen Ager-Hanssen, vd på ägarbolaget Custos och styrelseordförande för Metro, till DN.
–  Skulle vi få ett bud på tidningen som vi tycker är vettigt, från en vettig aktör, så är vi beredda att sälja tidningen.
Christen Ager-Hanssen ser inte papperstidningen som en del av den framtida strategin och vill därför satsa på den digitala utvecklingen.
– Vi vill ha kvar och utveckla alla digitala kanaler och vi vill ha kontroll över varumärket. Men en tidning är inget viktigt strategiskt instrument för oss, säger han till DN.

Metros huvudkontor kommer att flytta till London, som bli bas för den digitala utvecklingen i flera olika länder.

Qviberg sålde för en krona – en kompensation
Att Mats Qviberg sålde sitt innehav i Metro för en krona och därutöver pytsade in 50 miljoner extra var en kompensation för att tidningens varumärke tagit skada. Det hävdar Christen Ager-Hanssen som tog över Qvibergs andel i ägarbolaget Custos.
–  Det är omöjligt att sätta en prislapp på vilken varumärkesskada detta har haft. Vårt avtal med SL är ifrågasatt och vi har förlorat samarbete med TV4 på grund av Mats uttalanden. Nu måste vi se framåt och inte grotta ner oss i det gamla, säger han SvD Näringsliv.

MP backar: Vill inte riva upp Metros avtal med SL
Miljöpartiet frångår sitt tidigare krav att inte låta gratistidningen Metro distribueras i Stockholms kollektivtrafik, det rapporterar Kulturnytt i P1. MP har krävde att distributionsavtalet mellan tidningen och SL skulle hävas. Detta efter att den tidigare Metroägaren Mats Qviberg och hans affärspartner Christen Ager-Hanssen antydde att de var öppna för ett samarbete med den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag.

Björn af Kleen blir korre
Björn af Kleen blir DN:s nye korrespondent i Washington efter Sanna Björling. Det skriver chefredaktören Peter Wolodarski på Twitter.

— Björn af Kleen (@bjornafkleen) 22 maj 2017Drömjobb! tack DN för förtroendet! https://t.co/ueCFqpIzwj

"Betalväggar stänger ute dagstidningar från det offentliga samtalet "
När en dagstidning väljer att ta betalt för sitt innehåll ställer man sig utanför det offentliga samtalet. Det skriver Breakits krönikör Emanuel Karlsten med anledning av händelsen för några veckor sedan då den moderata riksdagsledamoten Jan Ericson sade sig inte vilja betala för fakta när han via en reporter hänvisades till en artikel som mötte en betalvägg.
"Det är den insikten dagstidningar behöver komma till idag. De är inte internet, de är en nischprodukt. Hur bra journalistik de än gör så kommer de inte bli en del av allmänhetens stora samtal så länge deras information finns bakom en särskild betalvägg."

Google och FN släpper sajt för att förklara flyktingkrisen
Google-användare över hela världen använder Google för att få svar på frågor om flyktingkrisen och konflikten i Syrien. Många söker svar på samma frågor. Det fick Google och FN att göra gemensam sak, genom att skapa en plattform som ger klarhet i frågorna. Under måndagen lanserades så "Searching for Syria" en hemsida som ger användarna information och visuell presentation över flyktingkrisen i Syrien. Sajten kombinerar UNHCR:s data, med Google Search trender och Google maps bilder för att förklara de fem vanligaste frågorna allmänheten har om krisen. Det skriver Mashable.

Persbrandt ersätter Gustafsson i Filip och Fredriks film
Skådespelaren Mikael Persbrandt axlar huvudrollen i Filip Hammar och Fredrik Wikingssons långfilm Tårtgeneralen efter Robert Gustafssons avhopp. Det skriver SF Studios i ett pressmeddelande.
– Vi är, så klart, överlyckliga över att ha Sveriges i särklass bäste skådespelare ombord. För oss har Mikael Persbrandt alltid varit Tårtgeneralen. Han kommer göra en oförglömlig version av Hasse P, filmens huvudkaraktär, säger Filip Hammar i pressmeddelandet.

Twitter överväger betallösning
Twitter kan komma att införa ett betalabonnemang. Det sade bolagets vd Jack Dorsey vid företagets årliga aktieägarträff i San Francisco om ett förslag att erbjuda en premiumprenumeration för dess användare. Det skriver sajten TheStreet.

Så reagerade de brittiska medier på terrorattacken
Det var i går kväll som minst 19 personer dödades under Ariana Grandes konsert på Manchester Arena. Polisen utreder sprängdådet som ett terrorattentat. De brittiska mediehusen fick snabbt jobba om sina planerade ettor. Flera tabloiderna slog fast att det rörde sig om ett terrorattack. Några exempel nedan.

— Manchester News MEN (@MENnewsdesk) 23 maj 2017One of Manchester's saddest days. We are heartbroken. pic.twitter.com/hwMYituteJ
— Daily Mirror (@DailyMirror) 23 maj 2017Daily Mirror front page late edition: 19 dead in pop concert 'suicide bomb' https://t.co/TwQ5oQXREr pic.twitter.com/BXVVCQV5vR
— The Guardian (@guardian) 23 maj 2017The Guardian front page, Tuesday 23.05.17 – Murder in Manchester: at least 19 die in arena attack pic.twitter.com/SCqddBZdvb
— Barney Henderson (@barneyhenderson) 23 maj 2017This morning's final edition Telegraph front pic.twitter.com/waH5JjToXa
— The Scottish Sun (@ScottishSun) 23 maj 2017Good morning from The Scottish Sun. Here's a look at today's front page: https://t.co/ZAJmIsBiIs #scotpapers pic.twitter.com/wgGio6mgU2

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.