Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Tidningschefernas vädjan till partiledarna

Publicerad: 30 januari 2013, 08:46

Tomas Brunegård, ordförande TU från Stampen, Raoul Grünthal, vice ordförande, TU och koncernchef på Schibsted Sverige Bengt Ottosson, vice ordförande, TU och vd på Expressen.

Foto: Isabelle Odesjö och pressbilder

När riksdagen i dag håller ett seminarium om ”Dagspressens betydelse för demokratin” passar Tidningsutgivarna (TU) på att utrycka sin åsikt. Inför debatten skickar man ett dokument förslag på ett antal mediepolitiska åtgärder. Bland annat föreslår TU att reklamskatten avkaffas och att den politiska makten ska sluta kämpa mot spelannonserna.


Ämnen i artikeln:

Tidningsutgivarna

Svenska Tidningsutgivareföreningen (TU) som representerar Sveriges dagspressföretag. I dag skriver topparna i TU – ordföranden Thomas Brunegård, Raoul Grünthal och Bengt Ottosson en gemensam vädjan till riksdagens partiledare.  

"Dagspressen på alla dess plattformar ska inte vara en del av Public Service, även om den i mångt och mycket fyller samma uppgift. Vi vill inte ha några statliga styrda dagstidningar. Däremot skulle vi uppskatta om staten inte motverkar våra ansträngningar att främja en granskande kvalitetsjournalistik.", skriver TU:s styrelserespresentanter.

I en fempunktslista föreslår TU åtgärder som riksdagen och regering kan tillämpa för att ge dagspressen "förutsättningar att verka på lika, icke-diskriminerande och vettiga marknadsmässiga villkor":

Här följer de fem förslagen på åtgärder:

• Avskaffa reklamskatten.
• Ta ställning för en sänkt moms på digitala medier.
• Presstödet – "vi inser de begränsningar som följer av den nuvarande ordningen är villkorad av samordningen med EU-kommissionen t o m 2017, men överväg snabbt vilka förenklingar som kan göras utan att detta ifrågasätts, t ex de procentuella kraven på eget redaktionellt material."
•    Acceptera spelannonser.
•    Tydliggör spelreglerna för Public Service. "Med dagens mediapolitik riskerar Public Service att få en dominans som den inte varit avsedd att få."

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Tidningsutgivarna

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.