Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Tidningsgurun Bark inte imponerad av nya SvD

Publicerad: 11 april 2013, 11:04

SvD med dess chefredaktör Lena K Samuelsson i spetsen presenterade nya SvD idag. John Bark har varit med i omgörningar av hundratals tidningar i såväl USA som Norden. Han är inte särskilt imponerad: – SvD har säkert gjort massa undersökningar, men det här ligger i linje med tidigare erfarenheter att det var länge sedan omgörningar vände upp och ned på världen, säger han.


Ämnen i artikeln:

John BarkLena K SamuelssonSvD

John Bark menar att det inte är tidningarna själva som vill göra om  formen, utan att omgörningarna så gott som alltid är framtvingade av att  man mediehusen vill skära ned på kostnaderna.

– För 15-20 år  fanns det överdrivet många tidningar som hade mycket pengar, men numera  är en omgörning nästan alltid en del av ett sparpaket, säger John Bark.

Han har varit med i omgörningar alltifrån DN och Helsingin Sanomat till Washington Post. Förr kunde diskussionerna bli smått bisarra.

–  Då kunde folk gå i taket för att man bytte ut ett brödtextypsnitt. Nu  får man vara glad om man ens får en tidning hem och diskussionerna kring  obskyra typografiska detaljer är helt bort nuförtiden, säger John Bark.

Han  menar också att just Svenska Dagbladet var snabba med att genomföra en  övergång till ett tabloidformat, medan det tog betydligt längre tid för  DN.

– SvD var dåliga i början, men blev bättre. Jag tycker ändå  inte att den här omgörningen väcker några stora känslor, utan den ligger  helt i linje med vad man har gjort tidigare. Så det är verkligen ingen  revolution, säger Johan Bark.

Han har gjort om tidningar  ända sedan 1980-talet. John Bark inledde sin karriär inom området på en byrå i  New York och gjorde bland annat om Washington Post och Time Magazine.

Han har därefter varierat mellan anställningar och att driva egen låda.

John  Bark räknar med att han sammanlagt har gjort om ett antal hundra tidningar.  Han har under årens lopp tydligt sett hur den digitala utvecklingen fått en allt viktigare rol i arbetet.
– Papper är numera bara en del av  omgörningsarbetet. Det handlar lika mycket om att göra om webben och  sådant numera – även om jag inte sitter och hackar kod precis, säger  John Bark.

John Bark tycker att SvD under en längre tid hållit  högre kvalitet som tabloid, men att DN har knappat in och till och med  gått förbi under senare tid.

– Det känns som att DN trivs bättre i tabloidformatet än SvD, säger John Bark.

Han exemplifierar med Helsingin Sanomat – Nordens största dagstidning.

Den  var från början riktigt dålig som tabloid, vilket kännetecknar många  tidningar som tidigare har varit fulltidningsformat, enligt John Bark.
– Man tänker i uppslag och tempo, men är ofta dåliga på att se i nyhetsformer, säger han.

John Bark riktar också viss kritik mot SvD:s nya form.
Han tycker exempelvis att nya SvD kunde haft en högre packningsgrad. Inte minst vad gäller bildtexter.

–  Man lägger massa luft som spaltkanaler bredvid bilderna. Det är  visserligen bra att ha luft i en tidning, men det är alltid bättre med  bilder, säger John Bark.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.