Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Tiktok slussar annonspengar till skatteparadis

Publicerad: 30 augusti 2022, 12:16

Tiktoks annonspengar slussas till Caymanöarna

Foto: Gorm Kallestad

En kartläggning som SvD har gjort visar att succéappen Tiktok slussar pengar ut ur Sverige, till en ö i Karibiska havet.


Ämnen i artikeln:

TikTokNyheterDigitala plattformar

Tiktok växer snabbt. I Stockholm jobbar över 70 Tiktok-anställda. Ett uttalat mål med etableringen är att få fler annonsörer.

Under sommaren lämnade Tiktok Sweden AB sitt första bokslut till Bolagsverket. Där syns intäkter på totalt 69 miljoner kronor, under 16 månader.

Peter Mackhé, medieexpert på branschorganisationen Sveriges Annonsörer, bedömer dock att den populära appen drar in betydligt mer pengar i Sverige.

– Jag tror inte att det är hela summan, den är klart större. Hur mycket större vågar jag inte spekulera i, säger han.

Enligt SvD:s källor faktureras inte svenska annonskunder av Tiktok Sweden AB utan betalningarna går i stället till ”Tiktok Information Technologies UK Limited”. Ett bolag som ägs av Tiktok Ltd, som i sin tur ägs av Tiktoks globala ägarbolag Bytedance Ltd. Båda är registrerade på Caymanöarna. 

Upplägget innebär att intäkterna från Tiktoks annonsaffär inte redovisas i Sverige. Eventuella vinster som uppstår blir heller inte beskattade med svensk bolagsskatt. Pengarna kan slussas vidare till Caymanöarna. Men där tar möjligheterna att spåra pengarna slut.

Tiktoks svenska dotterbolag tillhandahåller ”stödtjänster” till sin ägare och får betalt för det. Det innebär att den beskattningsbara vinsten kan hållas låg.

För det första räkenskapsåret, som omfattar 16 månader, redovisas ett resultat före skatt på 5 miljoner kronor. Skatten på resultatet stannade på 1,1 miljon kronor.

Tiktok har enligt sitt bokslut redan hunnit gå om Facebook i antalet anställda i Sverige.

 – Min bedömning är att Tiktok i år har en större andel av de digitala medieinvesteringarna i Sverige än i USA, alltså mer än 2,4 procent. Men det är bara min gissning.

Det skulle innebära intäkter på över 750 miljoner kronor.

Tiktok har nekat SvD:s intervjuförfrågan. Bolaget bekräftar att annonskundernas reklamköp bokförs i Storbritannien, där annonsavdelningen finns.

”Tiktok följer skattelagstiftningen i alla de länder vi är verksamma i och vi har betalat bolagsskatt i Sverige sedan bolagets etablering här. För det senaste räkenskapsåret omfattar det allt från bolagsskatter, arbetsgivaravgifter till pensioner”, skriver Tiktoks nordiska kommunikationschef Parisa Khosravi i ett mejl till SvD.

 

 

Redaktionen

Reporter

red@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.