måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Tippades vinna fredspriset

Publicerad: 12 oktober 2012, 11:21

Johan Persson och Martin Schibbye

Foto: Andreas Elgstrand

Klockan 11 i dag tilldelades Europeiska Unionen Nobels Fredspris. Bland pristagarna det spekulerades om återfanns de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, som nyligen släpptes fria efter 14 månaders fångenskap i Etiopien. På Betssons lista över kandidater hamnade journalistduon på sjätte plats.

Ämnen i artikeln:

NobelprisetJohan PerssonMartin Schibbye

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


I dag tillkännagav Nobelkommitténs ordförande Torbjörn Jagland att EU tilldelas Nobels fredspris 2012. Men det kunde lika gärna ha blivit de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som fick priset. I alla fall om man får tro de svenska spelbolagen.

På Betsson lista över rimliga kandidater till priset hamnade den svenska journalistduon på sjätte plats. Journalisterna som så sent som i september blev frisläppta från fångenskapen i Etiopien gav nio gånger pengarna som fredsprisvinnare hos spelbolaget.

Svenska Freds generalsekreterare Christoffer Sjöholm är mycket tveksam till att EU fick årets fredspris och hade helst sett att den protestantiske prästen Gene Sharpe fått priset.

– Jag är överraskad och tveksam av flera anledningar. Det är ett mycket tveksamt beslut eftersom unionen har ekonomiska problem som leder till konflikter. Många av medlemsländerna är starka militärmakter. Hade man velat ge priset för att främja gemenskapen hade man kunnat göra det för 80 år sedan.

Martin Schibbye och Johan Persson fanns med bland förhandstipsen. Vad anser du om det?
– Jag sa i tv-soffan i morse att det hade varit bra att lyfta fram journalister som verkar i konflikt. Det har aldrig gjorts för i Nobelprissammanhang. Journalister som skapar opinion och pressar dikaturer är en positiv kraft, säger Christoffer Sjöholm.

Han är trots allt skeptisk till i fall Martin Schibbye och Johan Persson gjort sig förtjänta av ett fredspris i konkurrens med andra journalister:
– Martin och Johan har gjort en gärning, men jag vet inte om de har åstadkommit tillräckligt för att få Nobels fredspris. Det finns andra, exempelvis en organisation som Reportrar utan gränser.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev