Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Titelchock för Expressen

Publicerad: 4 mars 2008, 16:15

Tekniska Verken i Linköping har fått utgivningsbevis för en kundtidning med samma namn som Expressens lördagsbilaga Leva & Bo. – Det är varumärkesintrång, säger Irina Halling , informationschef på Expressen.


Expressens lördagsbilaga Leva & Bo. Här första numret efter uppfräschningen av tidningen för ett år sedan.

Patent- och Registreringsverket, PRV, har utfärdat utgivningsbevis för Leva & Bo – en kundtidning som ska ges ut av Tekniska Verken i Linköping AB.

Det första numret ska komma ut i april och tidningen är tänkt att komma ut fyra gånger per år.

– Det är en kundtidning som går ut till hushållen i Linköping och även till våra företagskunder, säger Monica Bracco, informationschef på Tekniska Verken.

Problemet är bara att även Expressen sedan många år tillbaka har en bilaga som heter Leva & Bo. Bilagan, som är ett viktigt vapen för Expressen på lördagarna, fräschades upp för ett år sedan i samband med en nysatsning.

På Expressen är det upprörda känslor.

– Leva & Bo är ett varumärke som vi registrerat och det är ett starkt varumärke för oss. Om de registrerar det så är det varumärkesintrång. Vi kommer inte att godta att någon annan ger ut en tidning med samma namn. Vi förutsätter att de agerar och byter namn, säger Expressens informationschef Irina Halling.

Monica Bracco säger att hon känner till Expressens Leva & Bo.

Hade ni inte kunnat komma på ett eget namn?
– När vi ansökte hade vi Bo & Leva som nummer ett och Leva & Bo som nummer två.

Expressen säger att det är varumärkesintrång. Vad säger du om det?
– Vi har fått tillstånd från PRV för Leva & Bo och det är PRV:s sak att kolla upp vad som finns registrerat sedan tidigare. Du får höra med PRV.

Mats Lindström, handläggare för periodisk skrift på PRV, bekräftar att Expressen registrerat varumärket Leva & Bo. Det skedde 2002. Däremot har inte Expressen något utgivningsbevis för titeln Leva & Bo registrerat hos   PRV. Utgivningsbevis krävs enligt tryckfrihetsförordningen, men Expressen kan ge ut Leva & Bo ändå eftersom det är en bilaga till huvudtidningen.

Expressen har endast ett registrerat utgivningsbevis för titeln Expressen.

– Ett utgivningsbevis är ett bevis på att det inte finns något hinder enligt tryckfrihetsförordningen att ge ut sin tidning under den titeln. Det enda hindret är om titeln är lätt att förväxla med någon tidigare registrerad titel och Expressen har inget utgivningsbevis registrerat hos oss för titeln Leva & Bo, säger Mats Lindström.

Att ha ett utgivningsbevis och ett registrerat varumärke är alltså två skilda saker.

– Varje ägare som ger ut en tidning måste själv försäkra sig om att vederbörande inte begår varumärkesintrång, säger Mats Lindström.

Så säger reglerna

Utgivningsbevis

Om du vill ge ut en periodisk skrift, med en och samma titel fyra gånger per år eller mer, måste du enligt tryckfrihetsförordningen ha ett utgivningsbevis innan din skrift kommer ut. Det är alltså lag på detta vilket innebär att du inte kan avstå från att skaffa dig ett. Det är hos oss på PRV du ansöker om detta bevis.

Varumärke

Ett varumärke är ett kännetecken som du använder för att skilja dina varor eller tjänster från andras eller för att framhäva den egna varan eller tjänsten. Ett varumärke kan exempelvis vara ett eller flera ord eller en grafisk symbol som kännetecknar varan eller tjänsten. Varumärket kan bestå av alla tecken som kan återges grafiskt såsom bokstäver, siffror och figurer. Även själva varan eller varans förpackning kan fungera som ett varumärke. En fantasifull parfymflaska är ett sådant exempel. Även ljud och melodier kan registreras som varumärken. Ett bra varumärke gör att varan eller tjänsten utmärker sig bland andra och visar vad som är det speciella med just den.

Källa: PRV

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.