Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Tobaksbolagen kan slippa varningstext

Publicerad: 9 november 2011, 10:49

Den amerikanska tobaksindustrin har till slut fått en seger. En federal domare anser att varningarna för rökning som ska finnas på cigarett paket strider mot yttrandefriheten.


Det är Food and Drug Administration, FDA, som infört regler som ska tvinga tobaksbolagen att märka cigarettpaket med varningar om rökningens skadliga effekter.

Enligt FDA:s regler ska varningarna vara både skriftligt och grafiskt.

Flera tobaksbolag och branschorganisationer har stämt FDA för att de nya reglerna bryter First Amendment i den amerikanska konstitutionen.

Nu har den federale domaren Richard Leon i Washington gett tobaksbranschen rätt. Att tvingas visa bilder cancersjuka lungor, på cigarettpaket är inte konstitutionellt, anser han.

– Linjen mellan konstitutionellt tillåten spridning av saklig information och otillåten expropriering av ett företags annonsplats för statens opinionsbildning kan vara frustrerande suddig, men här - med emotionellt provokativa bilder tillsammans med text som vill få rökarna att ringa 1-800-QUIT – är det tydligare, skriver Leon i sitt beslut.

För att upphäva FDA:s reglering krävs det domstolsbeslut och tobaksindustrin är därför försiktiga i sina uttalanden men positivt inställda.

Organisationen Campaign for Tobacco-Free Kids säger dock till Bloomberg att om Leons beslut går igenom innebär det att det blir omöjligt att använda varningstext.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.