Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Tomas Strand bokdebuterar: ”Digitaliseringen har gjort det mer komplicerat för oss att överleva”

Publicerad: 5 april 2021, 07:49

Tomas Strand: ”Det är Futrue, inte science fiction. Den är inte skriven som en bok och har inte den perfekta rytmen”.

I romanen Preppster tecknar branschprofilen Tomas Strand en dystopisk framtid. I kraftmätningen för att överleva hittar bokens huvudpersoner tillbaka till en njutning som ligger närmare livets kärna: ”När konsumenten blir smartare kommer lyxvarumärken få det tufft”


Ämnen i artikeln:

Tomas Strand

Tomas Strands debutroman Preppster utspelar sig på Gotland i en nära framtid. Huvudperson i boken är författaren själv, branschprofilen som i vardags jobbar på Outhouse. Här försöker han tillsammans med bland annat Brad Pitt överleva i en dystopisk verklighet långt värre än Coronakrisen. Han har också vävt in verkliga gotlänningar i berättelsen.

Själva idén till boken uppstod för tio år sedan när Tomas Strand byggde hus på Fårö. Med solpaneler på taket, brunn, tjocka väggar och vedspis skapade han ett hem för att kunna bli självförsörjande om allt gick åt skogen. Tiden efter att själva grundidén till romanen hade utvecklats var en händelserik tid i Tomas Strands liv, som en av grundarna och delägarna till Priest PR som i mitten av 2010-talet fusionerades med Abby Norm och blev Abby Priest. Men så när han befann sig i bergen på Gran Canaria i februari 2020 kom två händelserna som gav honom tillfälle att skriva – coronautbrottet och en kraftig sandstorm. Tomas Strand bedömer att boken är skriven på tre-fyra veckor effektiv tid.

Själva kärnan i Preppster är vad som egentligen skapar möjligheter att njuta av livet. Det är inte lyxvaumärken och meningslösa produkter som samarbetar för att höja priset ytterligare. Tomas Strand spår en framtid där de exklusiva väskorna i stället kommer rymma smarta funktioner som att rena vatten och samarbeten kommer ingås för att höja nyttan och relevansen, inte minst i tider av kris 

– När konsumenten blir smartare kommer lyxvarumärken att få det tufft. Unga konsumenter är smartare och ser andra värden i varumärken. Digitaliseringen har skapat tjänster som gjort livet enklare, men i själva verket har de gjort det mer komplicerat för oss att överleva. Jag tror robusta enklare saker är på väg tillbaka. För den digitala världen och internet of things är sårbart när företaget bakom massagedynan du har köpt går i konkurs och du inte får i gång appen. Vi försöker skapa ett liv som är mer bekvämt, men är beroende av teknik. Vi kommer längre och längre från ett verkligt liv, vi sover med tyngdtäcken och flyr det vi innerst inne behöver. 

När Tomas Strand satte sig ner och började skriva var strävan att strunta i konventioner för berättande och dramaturgi. Han visste inte vad som skulle komma ut på andra sidan när han började projektet. Debutanten betonar att dystopin i Preppster ska ligga nära verkligheten, och ge uttryck för en skruvad autenticitet.

–Det är Futrue, inte science fiction. Den är inte skriven som en bok och har inte den perfekta rytmen. Det börjar i ett litet perspektiv och slutar i ett annat land där jag och en rad kända personer (influencers, politiker etc.) hamnar på landet i en situation där vi ska bygga upp en ny värld efter katastrofen. Ryssland har blivit en stormakt igen, men inte på samma elaka sätt som vi tror.

Boken gav nyligen ut av Lava förlag och kommer att läsas in av Tomas Strand själv där ljudboksversionen släpps 27 maj. 

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Tomas Strand

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.