Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Toppadvokaten sågar nytt förslag från tryckerier

Publicerad: 14 april 2014, 09:40

Bertil Hübinette.

Foto: TT Bild.

Vissa av Sveriges Tidskrifters medlemmarna har fått förslag från olika tryckerier om att låna pengar till skattebetalningen av tryckerimomsen. – Tryckeriernas uppgift är att betala tillbaka momsen, inte att låna ut pengar, säger advokaten Bertil Hübinette som anlitats av Sveriges Tidskrifter som rådgivare till medlemmarna.


Ämnen i artikeln:

Sveriges TidskrifterKerstin Neld

Sveriges Tidskrifter har tecknat ett separat avtal med Advokatbyrån SALC och dess advokat Bertil Hübinette – före detta  hovrättspresident – som ska svara på medlemmarnas frågor om tryckerimomsen.

Resumé har tidigare skrivit om Skatteverkets tolkning av EU-domstolens beslut vilket medför att momsen på tryckeritjänster sänktes från 25 procent till 6 procent, retroaktivt.

Tryckerierna vill ha betalt för mellanskillnaden, och det gör att Skatteverket kräver stora belopp av företag inom tidnings- och förlagsbranschen. Totalt rör det sig om miljardbelopp och många tryckerikunders verksamhter är hotade om de måste betala.

Nu informerar Sveriges Tidskrifter om att vissa av medlemmarna har fått förslag från olika tryckerier om att låna pengar till skattebetalningen av den så kallade tryckerimomsen. I så fall skulle tryckerikunden avsäga sig sitt krav mot tryckeriet och dessutom blir satt under förmynderskap i skatteprocesserna – och dessutom ska tryckeriet ha tillbaka lånet oavsett hur skatteprocesserna slutar.

Bertil Hübinette är kritisk till upplägget.

– Varje företag får ta ställning till det självt, men jag menar att tryckeriernas uppgift är att betala tillbaka mervärdesskatten och inte låna ut pengar.

Bertil Hübinette får många samtal från oroliga medieföretag.

Hübinettes och Sveriges Tidskrifters råd är att tryckerikunderna ska göra allt de kan för att få tillbaka pengar från tryckerierna, samt att hålla igång processerna gentemot Skatteverket och begära anstånd med betalning.

Kerstin Neld, vd för Sveriges Tidskrifter, är skarpt kritisk mot att tryckerikunder får betala skatt i efterhand för för höga momsavdrag, och att skattekraven sker rent slumpmässigt.

Bertil Hübinette ser inget i dagsläget som tyder på att Skatteverket skulle ändra sig.

– Det ser mörkt ut på den fronten, säger han.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.