torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Toppolitiker hyllar GT:s svar på SDU-filmen

Publicerad: 2 juni 2014, 08:53

Glenn Hysén i GT:s kampanjfilm Foto: Skärmdump från gt.se

I lördags passade GT på att göra en replik på SDU:s uppmärksammade svartvita film. Kampanjen "Europe for all" som vill lyfta gemenskapen och kärlek i Europa. Nu hyllas initiativet av toppolitiker som Carl Bildt, Birgitta Ohlsson och Gustav Fridolin.

Ämnen i artikeln:

SDUGustav FridolinFrida BoisenCarl BildtMediaMedier

ART

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Efter EU-valet har Sverigedemokraternas ungdomsförbunds film väckt starka reaktioner. En som reagerade starkt på den svartvita filmen där SDU:s företrädare basunerar ut budskap som "Europa blöder" och att man "fått nog" var Kings copywriter Hedvig Hagwall Bruckner

– Det är uppenbart att de använder den nazistiska estetiken. Jag tycker att det är sjukt obehagligt. De har gått över gränsen, sade hon till Resumé fredags.

Dagen efter replikerade GT den nationalistiska filmen. I kampanjen "Europe for all" medverkar bland andra fotbollslegendaren och GT-krönikören Glenn Hysén och tidningens chefredaktör Frida Boisen som i en film i färg sprider budskapet att alla människor är lika värda.  "Vi är generationen som älskar alla människor, oavsett vilken bakgrund de har. Vi är generationen som säger nej till hat", säger de medverkande bland annat i filmen

Flera politiker hyllar nu initiativet:  

– Utmärkt kampanj. Antirasismen är som mäktigast när alla demokratiska krafter samarbetar. Rasisterna vinner på martyrskap och myter och avskyr när breda folkrörelser går samman, säger demokratiministern Birgitta Ohlsson till GT och fortsätter:

– SDU är en spegel av framtidens SD. Tillbaka till rötterna och det bruna arv, skrämselpropaganda och nationalism som rasismen bygger på, fortsätter demokratiministern.

Utrikesminister Carl Bildt ställer sig också bakom kampanjen:

–Det är självfallet bra och viktigt att så många som möjligt står upp för ett öppet Europa där alla människors lika värde respekteras - såväl i vardagen som när vi går och röstar, säger han till GT.  

Liksom Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin:

– En viktig skillnad i Sverige jämfört med flera andra länder i Europa är faktiskt att vi har journalister som jag tycker tar sitt journalistiska uppdrag att stå på de utsattas sida på allvar.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev