Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Torsten Larsson bäst i klassen

Publicerad: 10 februari 2011, 07:03

Torsten Larsson är Bonniers gubben med guldbyxorna. Han drar in tre fjärdedelar av vinsten eller 1,5 miljarder kronor på tv och film. Ulrika Saxon är chef för obs-klassens tidningar och gör bara växelpengar i vinst.


Ämnen i artikeln:

Ulrika SaxonTorsten LarssonCasten AlmqvistBonnier

truefalse

1 Torsten Larsson, Rörelsemarginal 12,6 procent. 2 Casten Almqvist, Rörelsemarginal 11,9 procent. 3 Maria Curman, Rörelsemarginal 11,5 procent. 4 Ulrika Saxon, Rörelsemarginal 2,7procent. Foto: Björn Elgstrand, Sören Andersson och Bonnier.

Bonnier AB:s bokslut visar på ett rörelseresultat på 2,1 miljarder, medan omsättningen har stannat på 30,5 miljarder kronor. Men goodwillavskrivningar och räntor på vardera drygt en halv miljard krymper vinsten efter finansnetto till prick 1 miljard.

Så här stor rörelsemarginal kan huvudkontorets direktörer visa upp:

1. Torsten Larsson, vd för både Bonnier Broadcasting & Evening Paper, 12,6 procent, och Bonnier Entertainment, 7,3 procent.

Tv och tidningen Expressen gjorde en vinst på 1 260 miljoner kronor och omsatte nära 10 miljarder. Entertainment gjorde en vinst på 280 miljoner, trots att omsättningen sjönk med 9 procent till 3,8 miljarder.

Torsten Larsson är snart 60 och har jobbat åt Bonnier sedan 1975. Han hade tre särdeles vinstrika dotterbolagschefer: Jan Scherman, TV4, Bengt Ottosson, Expressen och Jan Bernhardsson, SF Bio.

2. Casten Almqvist,
vd för Bonnier Business Press, 11,9 procent.

Efter en stenhård bantning av verksamheten i Östeuropa är kärnan i verksamheten Dagens Industri, som står för 205 av affärsområdets 210 miljoner i vinst. Omsättningen­ föll med drygt 100 miljoner till 1,75 miljarder. Casten Almqvist är 48 och var vd för TV3 och svenska McCann Erickson innan han blev direktör på Bonnier AB.

3. Maria Curman, vd för Bonnier Books, 11,5 procent.

Bokutgivningen gav ett rörelseresultat på 720 miljoner, trots att omsättningen sjönk med en halv miljard till 6,3 miljarder. Maria Curman är 60 och var vd för SVT innan hon för tio år sedan kom till Bonnier AB.

4. Ulrika Saxon, vd för Bonnier Magazine Group, 2,7 procent, och Bonnier Morning Paper, 1,1 procent.

Magazines lider svårt av tidskriftsköpen i USA, som i fjol gick 150 miljoner back. Vinsten för hela gruppen blev 155 miljoner på en omsättning av 5,7 miljarder. År 2007 gjorde tidskrifter 700 miljoner i vinst. Morgontidningarna och tryckerier skrapade ihop 39 miljoner i vinst på en omsättning av 3,4 miljarder. Ulrika Saxon är 44 och har tidigare varit konsult och annonsdirektör på Bonniers veckotidningar.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.