Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Totalt jävla mörker"

Publicerad: 27 december 2011, 10:01

Mattias Göransson

Foto: Carina Jäderström

Domen mot de fängslade svenska journalisterna i Etiopien, Martin Schibbye och Johan Persson, har fallit – 11 år för illegal inresa och förberedelse till terrorverksamhet. De båda var på plats för att skriva ett granskande reportage, tänkt för tidningen Filter. – Det är ett totalt jävla mörker, säger Filters chefredaktör Mattias Göransson.


Ämnen i artikeln:

FilterJohan PerssonMartin Schibbye

De fängslade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson har dömts till elva års fängelse av etiopisk domstol. De döms för illegal inresa och förberedelse till terrorverksamhet. De befann sig i Etiopien för att granska Lundin Oils förehavanden i Ogadenprovinsen. Materialet skulle antagligen publiceras i tidningen Filter. Chefredaktören Mattias Göransson befann sig i Etiopien för att styrka att Schibbye och Persson arbetade som journalister.

– Det är ett totalt jävla mörker, säger han om domen till Resume.se.

Fick du någon kontakt med Schibbye och Persson när du var i Etiopien?

– Nej. Det gick möjligtvis att nicka över planket.

Han har ändå hållit kontakten med de båda till och från, via brev och meddelanden med Schibbyes och Perssons anhöriga.

– Deras advokat Thomas Olsson åker kanske dit snart. Då ska han få brev och böcker att ta med sig.

I nuläget ska dock Schibbye och Persson få fundera på om de vill överklaga, eller ansöka om en benådan, säger Mattias Göransson. Han har hållit kontakt med anhöriga och kollegor till Schibbye och Persson under tiden. Planen är att de ska träffas igen under januari för att ladda upp för en nystart.

– Alla är rätt rätt trötta efter den här perioden. Det är som ett maratonlopp. Man korsar mållinjen, sedan stannar man och kräks ett tag. Men det tar tyvärr inte slut där, säger Mattias Göransson.

Emanuel Videla

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.