Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Tränade apor kan göra samma jobb som journalister"

Publicerad: 22 januari 2013, 19:34

Vaira Vike-Freiberga

Foto: Pressbild: EU

Tillsammans med en panel har Lettlands förre president Vaira Vike-Freiberga skrivit en rekommendation kring journalistiken i EU. Rapporten föreslår bland annat att EU-länderna kan ta ifrån personer rätten att kalla sig journalist.


Ämnen i artikeln:

EU-kommissionen

Fria medier har länge varit en het potatis för EU. Med 27 olika tryck- och yttrandefrihetslagstiftningar, men än stor rundgång av information via nätet känns det svårt att bygga på kaoset.

I november 2011 satte EU-kommissionären för den "digitala dagordningen" Neelie Kroes ihop en grupp för "Fri media och pluralism" ledd av Lettlands tidigare president Vaira Vike-Freiberga.

Panelan skulle utforma en rekommendation. I måndags kom rapporten som snabbt har uppmärksammats av bland annat Wall Street Journal och Aftonbladet Kultur.

På en presskonferens i samband med att rapporten presenterades gick Vaira Vike-Freiberga till hård attack mot journalistkåren med följande citat:

"Tränade apor kan förmodligen göra samma jobb."

Rapporten föreslår bland annat att samtliga EU-länder ska implementera ett medieråd. Dessa institutioner ska ha makten att bötfälla, pressa fram publicerade och sända ursäkter och ta ifrån personer rätten att kalla sig för ”journalister”.

Rekommendationen understryker att råden ska vara oberoende, samtidigt ska de vara övervakade av EU-kommissionen så att de följer "europeiska värderingar", det rapporterar Wall Street Journal.

Nästa steg är att Neelie Kroes ska ta ställning till i fall rekommendationerna kan bli föremål för EU-lagstiftning.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

EU-kommissionen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.