Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Tre av fyra svenskar använder strömmad media

Publicerad: 9 november 2015, 13:35

Netflix går hem hos många i Sverige.

Strömmade tjänster tar över allt mer av mediekonsumtionen i Sverige, visar Mediavisions nya rapport. Samtidigt minskar styckköp av media.


Ämnen i artikeln:

DigitalSpotifyNetflixMediavisionStreaming

Idag strömmar tre av fyra 15-74-åringar antingen musik eller rörlig bild. De populäraste tjänsterna är Youtube, Spotify och Netflix. Enligt Mediavision är det framförallt betaltjänsterna som växer.

90 procent av alla betalande abonnenter på den svenska marknaden använder Spotify, som därmed är revolutionerande i sitt slag. Under kvartal tre prenumererade minst 30 procent av hushållen på minst en videotjänst, där Netflix är den största aktören. Det innebär att vart tredje hushåll abonnerar på antingen Netflix eller Spotify.

Det ökade intresset för strömmat får konsekvensen att styckköp av medieprodukter minskar, framförallt tidningar och CD- och DVD-skivor. Enligt Mediavision är nedgången i en del fall mer än 50 procent sedan 2012.

– I Sverige tycks vi idag föredra medietjänster som antingen är gratis eller som bygger på en månadsutgift och ger möjlighet att konsumera fritt utan begränsningar. I dagsläget är det framförallt inom musik och video som detta erbjuds. För en stor del av de svenska mediekonsumenterna har Spotify och Netflix tagit sig till en position där de ses som självklara inslag i vardagen, säger Marie Nilsson, vd Mediavision, i ett pressmeddelande.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.