Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Tre Skånetidningar publicerar DN:s material

Publicerad: 11 december 2007, 13:44

Skånemedias tre tidningar Ystads Allehanda, Trelleborgs Allehanda och Kristianstadsbladet ska börja publicera DN:s inrikes- och utrikesmaterial. Samarbetet börjar i januari.


DN:s utrikes- och inrikesmaterial ska gå i Skånemedias tidningar från och med slutet av januari då tidningarna får ny design. Enligt ett utskick från DN är det en affär som alla tjänar på – DN får fler läsare och Skånemedia får kvalificerad bevakning.

Men just nu pågår en strukturaffär inom Bonnier Dagstidningar som innebär att Skånemedia får Sydsvenska Dagbladet som ägare samtidigt som Sydsvenska Dagbladet tar över City. Varför man inte tar in tidningen Sydsvenskans material i stället förklarar tidningens chefredaktör Peter Melin med att DN har ett friare upphovsrättsavtal när det gäller vidareanvändning av artiklarna.

– Och om det gör de tidningarna bättre så är det bara bra. Vi på Sydsvenskan har inte kommit så långt i de diskussionerna men vi ska titta på det också. Det är ju också lite skillnad på vilken typ av material som vi och DN producerar.

Håller inte Sydsvenskan tillräckligt hög nivå – varför väljer de DN?
– Det får du fråga dem om. Vi har inte tittat på sådana samarbeten än. Det vi har tittat på när det gäller möjliga samarbeten har i första hand inte gällt redaktionellt material. De här tidningarna är i första hand lokala och det är väldigt lite material det handlar om som de vill ta bort och ersätta med annat material.

Thorbjörn Larsson, chefredaktör på DN, säger att det är ett tillfälle för DN att stärka varumärket på en marknad där man inte är så starka i dag. Vilka pengar som är inblandade är en intern angelägenhet.

– Det här innebär att vi levererar ett uppslag om dagen som redigeras av dem. Jag satt tidigare som styrelseordförande i Skånemedia och känner till tidningarna och vi har talat om detta ett tag, säger Thorbjörn Larsson.

Borde detta inte ha kommit tidigare, till exempel under konflikten med TT när DN gjorde mer material själva?
– Jag kan inte ta ansvar för vad som gjorts på DN innan jag började som chefredaktör.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.