Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Tre Vänner filmatiserar medieprofilens succébok

Publicerad: 17 januari 2013, 10:29

Fredrik Backman och "En man som heter Ove"

Foto: Bilden är ett montage

Tre Vänner ror hem filmrättigheterna till Fredrik Backmans succéroman "En man som heter Ove", som ges ut av Bokförlaget Forum. Boken har uppnått stora framgångar, både i Sverige och utomlands. I dagsläget är den såld till över 20 länder.


Ämnen i artikeln:

Tre VännerFredrik Backman

Fredrik Backman är känd som bloggare på Café och populär krönikör i Metro och Vi Föräldrar. I september förra året romandebuterade han med "En man som heter Ove".

I boken skildras livet för 59 årige Ove. Han kör sin Saab, kallas bitter av allmänheten och väcker skräck hos grannarna. Vi får följa med i Oves vardag när han gör sin rutinmässiga inspektionsrunda i kvarteret, flyttar cyklar och kontrollerar källsorteringstunnorna.

Bakom den vresiga fasaden av en pedant ordningsmannen finns en historia och en sorg. När den höggravida Parvaneh med familj flyttar in mittemot och råkar förstöra Oves brevlåda tar boken en drastisk vändning.

Nu har produktionsbolaget Tre Vänner fått uppdraget att filmatisera succéboken.

– Vi är oerhört glada att ha förvärvat filmrättigheterna till En man som heter Ove. Denna underhållningsroman med sin träffande humor berättar något viktigt om vår tid, och bakom Oves vresighet finns det en fantastisk livshistoria. Den historien har lika delar kärlek, kämparanda, sorg, oväntad vänskap och hjälteinsatser i sig och känns som klippt och skuren för vita duken, säger Annica Bellander, producent för Tre Vänner.

"En man som heter Ove" blev en snackis på bokmässorna under 2012. Boken är redan såld till över 20 länder och språk, däribland Storbritannien, Tyskland och USA. Sedan boken kom ut i handeln i september förra året har den legat på topplistorna och är uttagen till bokbloggarnas litteraturpris 2012 som avgörs den 31 januari.

– Det gör mig givetvis skamlöst stolt att Tre Vänner med så öppna armar valt att ta sig an det här projektet. Under våra möten har de slagit mig som lika kompetenta som ödmjuka och jag lämnar utan oro Ove hos dem eftersom jag vet att deras första och största kärlek alltid är berättarglädjen. Efter att ha besökt deras kontor vet jag även att de gör ordentligt kaffe. Jag ska förstås inte säga att det var helt och hållet avgörande för mitt beslut, men Ove hade blivit sjukt förbannad om jag lämnade honom hos någon som inte kan göra ordentligt kaffe, säger Fredrik Backman.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Tre VännerFredrik Backman

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.