Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Triumf bemöter kritiken: Därför intervjuade jag Jimmie Åkesson

Publicerad: 31 maj 2018, 07:05

Kristoffer Triumf har gjort podcasten Värvet sedan 2012.

Foto: TT Nyhetsbyrån / Pressbild.

Poddaren Kristoffer Triumf har mötts av kritik efter sin Värvet-intervju med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Nu svarar han på kritiken.


Ämnen i artikeln:

Jimmie ÅkessonKristoffer TriumfVärvet

I måndags släpptes det 326 avsnittet av Värvet. I syfte att bevaka valet – med min stil – har jag tidigare i år intervjuat Annie Lööf och Jonas Sjöstedt, och tanken är att hinna med så många av deras partiledarkollegor som möjligt innan den 9 september. Gäst den här gången var Jimmie Åkesson, och (den förvisso även positiva) kritiken lät inte vänta på sig. Omfattningen av reaktioner tog mig lite på sängen, Åkesson hade varit med i flera poddar och givit hundratals intervjuer i alla upptänkliga medier innan den här utan att väcka debatt som i det här fallet. Men hur som helst – all kritik är inte saklig, men mycket av den tål att bemötas och det här är mitt försök till det.

Jag startade min podcast för sex år sedan, driven av nyfikenhet – med intresse för människan framför mig har jag lyckats skapa dialog med skådespelare, komiker, musiker, nån som lever med en fatwa, en annan som sitter inne för anstiftan till mord och en tredje som upplevde helvetet i Bergen-Belsen 1944. Så styrd av den där nyfikenheten valde jag att intervjua Jimmie Åkesson – för att det fanns frågor jag ville ha svar på, för att hans politik skrämmer mig, och för att han av allt att döma leder ett av Sveriges tre största partier i höst. Har jag då spelat Sverigedemokraterna i händerna och bidragit till normaliseringen av rasistiska strömningar, som mina belackare menar? Jag tror såhär:

En del i dramaturgin kring Sverigedemokraterna är offerrollen. Jimmie får inte gå på Nobelfest. Jimmie får inte diskutera tåg med regeringen. Jimmie får inte ditt och datt, och offerkoftan växer sig tjockare för varje rubrik – vilket är rimligt, att sympatisera med den som står utanför är ett mänskligt drag. Problemet är att opinionssiffrorna växer med koftan. Det går igen i kritiken av min intervju: Sverigevänner vänder sig mot att jag har med en gäst som jag så "uppenbart hatar". Jag är en "kommunist och antinationalist" som inte respekterar Jimmie.

Samtidigt får jag kritik från motståndarlägret om att jag bidrar till normaliseringen av Sverigedemokraterna. Jag kan förstå den kritiken och jag välkomnar debatten. Samtidigt – vilket också diskuteras i intervjun – så har ju andra partier i olika utsträckning antagit de tuffare tagen i migrationsfrågan. Idag känns idén om att vi ska öppna våra hjärtan sorgligt långt bort. Ska vi tala om normalisering menar jag att det är här, i politiken, som den riktigt farliga varianten äger rum.

Blev intervjun bra? Det är upp till lyssnaren att avgöra. Jag kan önska att jag prioriterat vissa frågor, utvecklat resonemang som tagna ur sitt sammanhang kan verka korkade, och som av tidsbrist (jag trodde jag hade två timmar till förfogande med gästen, men jag fick bara en) aldrig utvecklades. Jag står dock fast vid beslutet att publicera intervjun, inte minst för diskussionen som följde.

Min tro är att samtalsformat som Värvet kan ha sina fördelar för att förstå politiken. En partiledare uppstår inte i ett vakuum – åsikterna, tankarna och ideologin kommer från sammanhang och erfarenheter. Genom att vidröra de personliga delar av livet som färgat partiledaren mest kan samtalet ge lyssnaren ny förståelse för politikern, oavsett om den förståelsen har positiva eller negativa förtecken, och oavsett om politikern är normal/normaliserad eller motsatsen.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.