Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Trodde att kvinnliga regissören var man: ”Normen är så stark”

Publicerad: 18 mars 2016, 13:56

Malin Ingrid Johansson har regisserat José González senaste musikvideo.

Foto: Anna Bergkvist

Malin Ingrid Johansson har tröttnat på fördomarna inom film och PR.


Ämnen i artikeln:

JämställdhetReklamFilm

Regissören bakom José González senaste musikvideo ”With the ink of a ghost” heter Malin Ingrid Johansson. I samband med att musikvideon släpptes skrev flera sajter om den. På en av dem publicerades namnen på de andra i produktionsteamet (som var män), men inte hennes. I en annan artikel refererades hon till som ’han’.

– De till och skrev mitt namn i samma mening som de kallade mig för ’han’. Så stark är normen att en regissör är en man, säger Malin Ingrid Johansson.

Förutom regissör är hon art director på Garbergs och hon ser samma sak i reklambranschen.

– Jag tycker att det är tydligt hur få kvinnor det finns bland de representerade regissörerna i branschen. Jag har aldrig hittills i min karriär träffat ett produktionsbolag som har lika många kvinnor som män representerade. Att begreppet ”kvinnlig regissör” existerar visar hur det bryter mot normen, säger Malin Ingrid Johansson.

Hon tror att förklaringen till att det tas för givet att regissörer är män beror på att reklam- och filmbranschen ligger så långt efter när det gäller jämställdhet.

– Jag tänker på det när jag är ute och jobbar och ofta får leda team med bara män. Jag känner att jag måste vara så extra jävla bra för att få folk att lyssna. Jag måste på något sätt göra mig förtjänt av den respekt som jag tror att män får automatiskt.

De verkliga problemen, säger Malin Ingrid Johansson, verkar finnas i maktstrukturer och hierarkier i branschen och i samhället.

– Jag ser mycket härskartekniker när det gäller vem det lyssnas på, vem som blir positivt förstärkt i sina idéer och en så banal sak som vem en tittar på när en pratar. Detta är djupt rotade strukturer som kräver aktivt motstånd för att förändras. Vi måste förstärka istället för att förminska varann.

För trots allt tror hon att det här är något som går att ändra på.

– Det här är ändå en bransch som är så pass ung att det inte borde vara så svårt att påverka och förändra strukturerna. Jag försöker alltid att jobba med kvinnor när jag har chansen, säger Malin Ingrid Johansson.

Sanna Wolf-Watz

Ämnen i artikeln:

JämställdhetReklamFilm

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.