Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Troells film blir Sveriges Oscarsbidrag

Publicerad: 16 september 2008, 12:31

Det blir Jan Troells nya film ”Maria Larssons eviga ögonblick”, som blir Sveriges Oscarsbidrag i år. Filmen hade premiär på Torontos internationella filmfestival för en dryg vecka sedan.


Maria Heiskanen och Mikael Persbrandt i Maria Larsson eviga ögonblick. Foto: Nille Leander

Den svenska publiken får däremot vänta till nästa vecka med att se det svenska bidraget. Filmen är regisserad av Jan Troell och är baserad på en berättelse av Agneta Ulfsäter-Troell. De två står även för manuset till filmen.

Filmen har efter premiären fått bra kritik i tidningarna Variety och Screen International. ”Maria Larssons eviga ögonblick” har också klart med en amerikansk distributör.

Vilken film som blir Sveriges Oscarsbidrag bestämmer Svenska Filminstitutets Nomineringsjury, som leds av ordföranden Eva Swartz.

Anledningen till juryns val är att det är en lyrisk berättelse, tidstrogen med ett foto som är en hommage till filmkonsten. Den 22 januari meddelas om filmen får vara med och tävla om Bästa icke engelskspråkiga film i nästa års Oscars.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.