Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Trög budgivning på Metronome

Publicerad: 24 april 2009, 12:21

Liz Murdochs brittiska koncern Shine Group uppges vara enda kvar­varande budgivare på Schibsteds produktionsbolag Metronome sedan finska Capman har hoppat av. Priset väntas landa kring 750 miljoner kronor.
– Ingen kommentar, säger Schibsted Sveriges ord­förande Gunnar Strömblad. Välskötta bolag går alltid att sälja.


Ämnen i artikeln:

MetronomeGunnar Strömblad

Mediemagnaten Rupert Murdochs dotter Elisabeth Murdoch startade produktionsbolaget Shine 2001. Företaget har verk­samhet i London och Manchester. För tre år sedan köpte hon även brittiska Firefly, som nyligen döptes om till Dragonfly, och amerikanska Reveille. Koncernen Shine Group består nu av ett halvdussin produktionsbolag.
Schibsted köpte för två år sedan ut Endemol, som ägde en tredjedel av den svenska koncernen Metronome, där bland annat Meter, Friday TV och Stockholm-Köpenhamn ingår. Metronome har också dotterbolag i de övriga nor­diska länderna. Omsättningen överstiger en miljard kronor och lönsamheten ligger kring sex procent.
Efter skandalen där den tidigare ledningen sparkades och snart ställs inför rätta för att ha låtit företaget bekosta privata förmåner har verksamheten stramats upp av Mats Alders och Michael Porseryd.
– Ledningen har gjort ett bra jobb och fått upp lönsamheten, säger styrelseordföranden Gunnar Strömblad.

Men Schibsted plågas av sin höga belåning och beslöt redan i höstas att sälja Metronome.
Enligt Schibsted ligger tv-produktioner inte i företagets strategiska huvudfåra.
Men just nu är det köparens marknad?
– Jag tror att det är allmänt svårt att sälja företag, medger Gunnar Strömblad. Men välskötta företag är däremot lättare att sälja. Och Metronome är numera välskött. I övrigt kommenterar jag inget om försäljningen.
När Schibsted i februari bekräftade försäljningsprocessen, sade Gunnar Strömblad:
– Metronome utvecklar många egna format och behöver access till en internationell distribution, kanske genom att ingå i ett internationellt nätverk.
Då gick ryktena om att italienska koncernen De Agostino, som äger svenska Zodiak, var en av spekulanterna. Ett annat var den finska investmentkoncernen Capman, vars nya mediekoncern New Black söker ett svenskt produktionsbolag. New Black består i dag av norska Monster, danska Gong och finska Moskito tv.
Men enligt Resumés källor är Shine Group nu det enda större bolag som är kvar i leken. Ett köp av Metronome skulle bli Shines första etablering utanför Storbritannien och USA.

truefalse

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

MetronomeGunnar Strömblad

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.