Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Trond Sefastsson åtalas för mutbrott

Publicerad: 10 juli 2008, 11:35

Trond Sefastsson åtalades i dag vid Stockholms tingsrätt för två fall av grovt mutbrott och ett fall av bokföringsbrott.


Trond Sefastsson åtalas för två fall av grovt mutbrott och för bokföringsbrott. Foto: Aftonbladet Bild.

– Brottet är grovt eftersom det avsett ett betydande belopp och då gärningen skadat eller riskerat att skada förtroendet för fri och självständig journalistik, meddelar kammaråklagare Malin Palmgren, enligt TT.

Om Trond Sefastsson skulle dömas för någon av åtalspunkterna kommer han att dömas till fängelse. Straffskalan för bokföringsbrott är fängelse mellan två veckor och två år. Grovt mutbrott anses värre och då kommer straffet att bli mellan sex månader och sex år.

Det var i augusti förra året som Aftonbladet och TV3:s Insider avslöjade att TV4-journalisten Trond Sefastsson tagit betalt för att göra ett Kalla Fakta-inslag. Sefastsson skulle också ha lejt en torped för att få ut betalningen. Trond Sefastsson polisanmäldes för att ha tagit emot 406 000 kronor från en man, vars far var dömd för narkotikabrott. Sefastsson har hävdat att han tog emot pengarna som jurist, medan mannen säger att fallet skulle granskas i TV4:s Kalla Fakta. Som ett resultat tvingades Trond Sefastsson att sluta på TV4.

Det andra fallet av misstänkt mutbrott gäller en muta på 150 000 kronor som Sefastsson ska ha begärt för att granska en rättsprocess.

– Han förnekar att han gjort sig skyldig till brott, säger Trond Sefastssons advokat Gunnar Falk till aftonbladet.se.

(Resume.se)

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.