Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Trond Sefastsson i rätten i dag

Publicerad: 16 november 2009, 08:07

I dag inleds rättegången mot Trond Sefastsson i Svea hovrätt. Han dömdes i december 2008 till villkorlig dom för mutbrott och bokföringsbrott, men överklagade. Åklagaren överklagade också för att få den förre TV4-reportern dömd till fängelse för grovt mutbrott.


Ämnen i artikeln:

TV4

Trond Sefastsson tog 2005 emot 406 000 kronor av sonen till en knarkdömd man för att granska fallet. Sonen hävdar att Sefastsson lovat ett reportage i TV4:s Kalla fakta. Sefastsson hävdar att han utfört juridisk konsultation i 300 timmar och funnit att mannen var skyldig.

Kammaråklagare Malin Palmgren hävdar att Sefastsson blandat samman sina roller som journalist och jurist och gjort sig skyldig till grovt mutbrott.

Tingsrätten fann att Sefastsson ”riskerat att skada förtroendet för den fria och självständiga journalistiken” och konstaterade att han var att anse som arbetstagare och därför kunde dömas för mutbrott av normalgraden.

Domen utlöste en häftig debatt inom journalistkåren eftersom åklagaren ansågs ha använt de pressetiska som bevis i brottmål.

I dag har Trond Sefastsson slutat som journalist och driver företaget Rättskonsulterna. Förhandlingen i Svea hovrätt pågår i sex rättegångsdagar och avslutas den 26 november.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

TV4

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.