onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Trots skandalen – Facebook mer populärt än någonsin

Publicerad: 26 april 2018, 06:24

Cambridge Analytica-skandalen verkar inte ha påverkat Facebook nämnvärt – bolaget ökar både användare och annonsintäkter. Det och mycket mer i morgonsvepet.

Ämnen i artikeln:

Cambridge AnalyticaFacebookSheryl SandbergMark Zuckerberg

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


Nu är det strax över en månad sedan som den kanske största skandalen i Facebooks historia rullades fram. Det handlar om att dataanalysföretaget Cambridge Analytica genom personlighetstester samlat in information om 50 miljoner amerikaner. Information som sedan såldes till president Donald Trumps valkampanj och som uppges vara en bidragande anledning till att han vann valet i USA.

Men trots att det rapporterats att om marknadschefers kritik mot jätten är det inget som syns i annonsinvesteringarna – i alla fall inte hittills. När Facebook i går släppte sin kvartalsrapport såg det snarare väldigt positivt ut för bolaget. Under de första tre månaderna i år gick annonsintäkterna upp 50 procent till 11,8 miljarder dollar.

Samtidigt ökade antalet dagliga användare från 1,40 miljarder till 1,45 miljarder jämfört med kvartalet innan. Likaså ökade de månatliga användarna till 2,2 miljarder, jämfört med 2,1 miljarder kvartalet innan. Totalt ökade bolaget sin vinst med 63 procent till fem miljarder dollar.

Zuckerberg nöjd: En stark start
Facebooks vd Mark Zuckerberg är nöjd med kvartalsrapporten och kommenterar den med att den sociala mediejätten inlett starkt – trots viktiga utmaningar. I rapporten skriver han att Facebook, tack vare Cambridge Analytica-skandalen, tagit ett bredare grepp kring ansvarsfrågor. Han skriver också att bolaget gör investeringar för att säkra att tjänsten används för att "göra gott".

"Men vi måste också bygga nya verktyg för att hjälpa människor att ansluta, stärka våra samhällen och föra världen närmare varandra", skriver Mark Zuckerberg.

Sandberg: Övervägt betalversion av Facebook
Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg avslöjade i samband med att kvartalsrapporten offentliggjordes att man övervägt att skapa en betalversion för Facebook. Vd:n Mark Zuckerberg har inte givit något konkret svar på frågan, men sagt så mycket som att han inte utesluter en betalversion av det sociala mediet. Det skriver Engadget.

Personalflykt från Nöjesguiden
Över 20 personer ska ha sagt upp sig från Nöjesguiden, skriver Dagens Media. Detta ska ha skett efter att HKM Media tog över ägarskapet över Nöjesguiden och Djungeltrumman. Anledningen ska enligt de personer som Dagens Media har pratat med att arbetsklimatet är sexistiskt. Flera vittnar om att kvinnor missgynnas och män premieras. Vd:n Stefan Hellenius slår ifrån sig kritiken.

”Föga troligt. Jag skall såklart undersöka det, men jag vet inte då jag arbetar på gruppnivå”, skriver han i ett mejl till Dagens Media.

Snapchat lanserar AR-spel
Snappables heter den nya tjänsten som är ett AR-filter för minispel. Det hela ska fungera i princip likadant som dagens filterfunktioner – det finns exempelvis ett spel som handlar om att fånga ägg med munnen. Det kommer också finnas spel för att starta rockband, spela basket och att slåss med utomjordingar. Det skriver Venturebeat.

Palestinsk journalist död i Gaza
Ahmed Abu Hussein, 25, är den andre journalisten som har dödats den senaste månaden under rapportering om konflikten på Gazaremsan. Han var en palestinsk journalist som blev skjuten av israeliska styrkor för två veckor sedan. Nu har han alltså dött på grund av sina skador. Det skriver AFP.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev